Foto: SVT

Reportern om avslöjandet: ”Jag är chockad”

Publicerad

Fredrik Laurin, reporter på Uppdrag granskning, anser att dagens avslöjande är allvarligt och visar att Sverige agerat mot sin alliansfrihet.

Från 13.30 kan du chatta med Fredrik Laurin om avslöjandet. Ställ dina frågor här!

SVT kan i dag avslöja att Sverige spionerar på högt uppsatta ryska ledare för att därefter förse USA med information. Fredrik Laurin, reporter på Uppdrag granskning, är en av dem som arbetat med att få fram uppgifterna.

– Jag tycker att det är oerhört allvarligt. Sverige har sedan 50-talet balanserat på en knivsegg mellan de här två supermakterna – vi har deklarerat att vi varit neutralt i krig och alliansfritt i fred. Men i praktiken ser vi nu att vi arbetat som en förlängd arm åt den ena supermakten för att spionera på ledningen i den andra, säger Fredrik Laurin.

Han berättar att det kommer fler avslöjanden, dagens nyhet är bara en del av det material de fått fram.

– Jag är chockad över det vi sett. Jag tror att det är oerhört viktigt att den svenska allmänheten har klart för sig vad som ligger bakom vår utrikesministers agerade och varför vår statsminister säger som han gör, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snowden-dokumenten

Mer i ämnet