Ving erbjuder gravida kunder som inte längre vill resa till länder drabbade av zikaviruset att boka om sin resa till andra resmål. Foto: TT

Resebolag erbjuder ombokning för gravida

Ving erbjuder gravida kunder som inte längre vill resa till länder drabbade av zikaviruset att boka om sin resa till andra resmål. Andra resebolag kräver läkarintyg och avbokningsskydd.

Tre till fyra miljoner människor väntas smittas av zikaviruset, enligt Världshälsoorganisationen WHO. På grund av kopplingen mellan zikaviruset och en allvarlig fosterskada, mikrocefali, måste gravida kvinnor vara extra försiktiga och skydda sig från att bli infekterade.

Ving tillåter ombokning

Resebolaget Ving har beslutat att låta gravida kvinnor få boka om sina resor till andra resmål.

– Ja, det gör vi. Om gravida hör av sig kan vi erbjuda en ombokning till annat resmål. Det gäller alla karibiska resor, Mexiko och Kap Verde. De kunder som bokat resor dit får naturligtvis höra av sig, säger Barbro Holmberg, presskontakt på Ving.

Kräver läkarintyg

Apollo säger att man följer UD:s reserekommendationer och att bolagets vanliga avbokningsregler och resevillkor gäller. Varken Folkhälsomyndigheten eller UD avråder från att resa.

Apollo uppger att kunder kan boka om sin resa om man har ett avbeställningsskydd eller ett skydd via hemförsäkringen. Det krävs i så fall ett läkarintyg.

”Tala med läkare”

Fritidsresor säger att kunder som är gravida ska kontakta läkare och göra en bedömning.

– Om den bedömningen är att man inte bör åka och har ett läkarintyg så tar vi hänsyn till det så klart. Där finns det olika tillvägagångssätt. Antingen görs det genom hemförsäkringen eller genom ett avbokningsskydd hos oss, säger Leyla Öfwerström, informatör på Fritidsresor.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Zikaviruset

Mer i ämnet