Richard Spencer är en frontfigur i den amerikanska alt-right-rörelsen. Foto: David J. Phillip/AP

Richard Spencer stoppas på väg till Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Richard Spencer, frontfigur i den amerikanska så kallade ”alt-right”-rörelsen har nekats inresa i EU, enligt den brittiska antirasistiska organisationen Hope not hate. Enligt organisationen var han på väg till Almedalsveckan.

Richard Spencer var inbjuden som en hemlig gäst av Nordisk alternativhöger, en systerorgansiation till Spencers alt-right. Dess ledare uppger för främlingsfientliga svenska medier att Spencer stoppats i Polen.

När han skulle resa dit för att delta i en högerextrem konferens förra året utfärdade polska myndigheter ett inreseförbud som gäller för samtliga Schengen-länder.

Almedalen 2018

Kontroversiell historia

39-årige Richard Spencer drog till sig uppmärksamhet när han efter det amerikanska presidentvalet gjorde en naziliknande hälsning vid en konferens och skanderade ”Hail Trump” tillsammans med publiken.

Han är den kanske mest framträdande ledaren för den rasistiska vit makt-rörelse som faller under det bredare ”alt-right”-paraplyet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2018

Mer i ämnet