Rikspolischef Anders Thornberg. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Rikspolischefens svar: Det här ska inte fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma upplopp har de senaste dagarna skett i Linköping, Norrköping, Örebro och Stockholm – som en reaktion på att det danska högerextrema partiet Stram kurs meddelat att man skulle hålla möte på orterna. 

– Vi har sett våldsamma upplopp tidigare. Men det här är något annat, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett uttalande. 

I dag har en koranbränning planerats i Landskrona, men polisen har tvingat arrangören att flytta den till en annan plats. Rikspolischef Anders Thornberg har nu kommenterat de senaste dagarnas oroligheter. 

-  Flera deltagare i upploppen har fokuserat på att angripa och allvarligt skada poliser och polisens egendom, det har funnits en likgiltighet för mina medarbetares och andras liv. Vi ska visa att den som begår sådana här brott inte kommer undan. Grova brottsliga angrepp på rättsstaten måste och ska beivras snabbt, säger Anders Thornberg i ett uttalande på polisens hemsida.

Våldsamma upplopp i Sverige

”Det här är något annat”

Anders Thornberg säger ingenting om kritiken mot polisens strategi de senaste dagarna, men utlovar kraftfulla motåtgärder för att sätta stopp för upploppen. I Linköping, Norrköping, Örebro och Rinkeby har det varit oroligt de senaste dagarna.

– Vi har sett våldsamma upplopp tidigare. Men det här är något annat. Det är ett grovt våld som riktar sig mot liv och egendom, framför allt mot poliser, säger Anders Thornberg.

SVT Nyheter har sökt Anders Thornberg för en intervju, men han har avböjt och hänvisar till uttalandet på polisens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet