Moderaternas rättsplitiska talesperson Johan Forssell dömer ut Operation Rimfrost: ”Biter inte på gängkriminaliteten”, säger han. Foto: Johan Nilsson/TT

”Rimfrost biter inte på gängkriminaliteten”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen nationella insats Operation Rimfrost biter inte på gängkriminaliteten. Det menar Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell.
– Jag skulle inte kalla insatsen för ett misslyckande, men den har definitivt inte löst problemen, säger han.

Trots stora satsningar mot gängvåldet och rådande coronapandemi ökar antalet skjutningar i Sverige. Totalt har 15 personer fått sätta livet till i det dödliga skjutvåldet mellan 1 januari och 15 april. Antalet döda ligger på samma nivå som förra året, men både det totala antalet skjutningar, 86 stycken, och antalet skadade, 32, har ökat, visar siffror från polisen.

Till SVT Nyheter säger Stefan Hector, nationell kommenderingschef för Operation Rimfrost, att insatsen förhindrat grova våldsbrott och reducerat det dödliga våldet. Men Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiska talesperson, kallar de fortsatta problemen för bekymmersamma. Enligt honom står det nu klart att Operation Rimfrost, som sjösattes i mitten av november, inte biter på gängkriminaliteten.

– Jag är övertygad om att polisen gör allt de kan, men nu har det gått ett antal månader och skjutningarna har ökat, i stället för att gå ned. Då är det uppenbart att Rimfrost inte biter på gängkriminaliteten, säger Johan Forssell.

Vill se visitationszoner

Forssell vill att den så kallade mängdrabatten, då en gärningsman får ett gemensamt straff för flera brott, förändras. Han lyfter även M-förslaget från i höstas om visitationszoner som en åtgärd för att möta gängkriminaliteten.

– Vi tycker att polisen borde få tillgång till helt andra verktyg, till exempel visitationszoner där man kan leta efter vapen och sprängmedel.

”Tillbaka på ruta ett”

I februari meddelade polisen att Operation Rimfrost kommer blåsas av i juni, något som oroar Johan Forsell.

– När Rimfrost uppenbarligen inte var svaret på problemen så är vi tillbaka på ruta ett. Regeringen måste ta sitt ansvar för att polisen har tillräckliga resurser och tillräcklig lagstiftning för att hantera situationen. Den frågan var inte löst i höstas, och är inte löst nu.

SVT Nyheter har sökt inrikesminister Mikael Damberg (S) som genom sin pressekreterare Per Strängberg meddelar att Damberg för närvarande inte har möjlighet att lämna en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer