Foto: TT

Ris och ros inom restaurangbranschen om rökförbud på uteservering

Publicerad

I dag föreslog regeringen att det ska bli förbjudet att röka på uteserveringar från och med 2019. Men inom hotell- och restaurangbranschen tas förslaget emot med ris och ros.

”Det är fel väg att gå” säger arbetsgivarnas organisation, ”det är jättebra” säger facket.

Om allt går enligt plan börjar ett nytt rökförbud att gälla i Sverige från och med den 1 januari 2019. Ännu framgår inte vad rökförbudet på detaljnivå ska innebära – men uppfattningarna inom branschen går isär.

– Vi välkomnar inte ett sådant förslag. Vi har ingen som helst invändning att minska rökning i samhället, men rökförbud på uteservering är fel väg att gå, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita.

Hotell- och restaurangfacket, HRF, däremot ser bara positivt på förslaget.

– Det är jättebra. Det här är någonting som vi har kämpat för länge. När rökförbud infördes 2005 såg vi det här som nästa steg, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Ser olika på konsekvenserna

Ur ett arbetsmiljöperspektiv är det enligt facket på tiden att ett förslag om rökförbud läggs fram.

– Det finns ingen annan bransch som utsätts för en så rökig miljö. Medan våra medlemmar ska utsättas för passiv rökning, som man kan dö av, säger Per Karlsson. 

Men det nya förslaget kan bana väg för flera oönskade problem, anser Stefan Lundin.

– Det är oklart vilka positiva effekter som förslaget ska ge. Vi tror att många restauranger hittar lösningar som det är i dag. Vi kan konstatera att det blir stökigt och rörigt. Ska det räcka att gå ut en meter eller räcker det att gå 10 meter bort, säger han. 

Krögare har själva fått bestämma

I dag är det upp till varje enskild restaurang att själva bestämma över rökförbud på uteserveringar.Rökning kan helt tillåtas på uteservering, eller antingen delvis eller helt förbjuda rökning.

– Efter att rökförbudet infördes 2005 har det varit viktigt att kunna hänvisa rökare till en plats. Med det här förslaget avskaffar man den möjligheten, säger Stefan Lundin. 

Facket å sin sida ser inte hur det skulle vara ett problem. 

– I praktiken tror jag inte att det kommer vara ett bekymmer. Uteserveringarna är oftast fulla och de som röker måste ändå gå ut på trottoaren eller på sidan, säger Per Persson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.