Erland Kaldaras Foto: TT

Romsk talesman: Inget oväntat

Uppdaterad
Publicerad

Vid Romska kulturcentret är man inte förvånad över att åklagaren har lagt ner förundersökningen om Skånepolisens register.

– Det är ingenting som var oväntat, utan det har vi sagt från början att ingen kommer åtalas eller dömas för det här. Jag anser att polisen är en tajt kår där man håller varandra om ryggen, säger Erland Kaldaras vid Romska kulturcentret i Malmö.

– Personligen anser jag att det här bara är ett spel för gallerierna där man från myndigheternas sida gör allt för att visa att man inte är rasister eller fördomsfulla, men internt är det något helt annat.

Polisens romregister

Åklagaren anser att det inte handlar om ett romskt register, något som Kaldaras bemöter i ett uttalande till TT.

– Bland dem du känner som är registrerade, har de någon annan gemensam nämnare än att de är romer?

– Alla är romer eller ingifta med romer. Sen det som man inte lyckats lösa är det här att ”bara för att du har svenskt efternamn så är du svensk”, men vissa som finns i registret är romer som har tagit nya efternamn för att det finns så mycket fördomar mot romer. Och hade romer fått vara med och granska från början så hade det gått mycket lättare att se det. Då hade man fått fram ett helt annat resultat – att det är ett etniskt baserat register – och då hade polisen kanske också fått ta sitt ansvar, säger Erland Kaldaras.

Vill ha möte med Ask

Nu förbereder romer runt om i Sverige en skrivelse till regeringen där man kommer att begära ett möte med bland andra justitieminister Beatrice Ask, berättar Marian Wydow vid Romskt informations- och kunskapscenter i Malmö.

Under förmiddagen har han blivit nedringd av romer som beklagat sig över hur Sveriges system ser ut.

– Många anser att myndigheterna försöker sopa det som hänt under mattan och inte gått till botten med att det här registret bygger på etnicitet. Man efterlyser också svar på många frågor som inte fått svar – vilken relevans finns det kring att avlidna är med, varför är så många barn med i registret? Och om man kopplar det till en utredning av en släktfejd i Staffanstorp, varför har man då registrerat romer i Stockholm?

Ullenhag: Fortfarande olagligt

Att åklagaren lägger ner förundersökningen innebär inte att registret i sig är mindre allvarligt, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

– Det är fortfarande så att Säkerhets-och integritetsskyddsnämnden har slagit fast att registret är olagligt på flera punkter, och det är det som regeringen får agera utifrån, säger han och exemplifierar med att Rikspolisstyrelsen nu fått i uppdrag att redovisa vad de gjort för att sköta register korrekt i framtiden.

Att romer förlorar förtroendet för rättsväsendet är mycket allvarligt, säger han.

– Redan från dag ett när vi har fört samtal om det här registret i Skåne så har det varit min stora oro att en grupp svenskar ska förlora förtroendet för svenska myndigheter. Och då dessutom en minoritet som redan sedan tidigare, av goda skäl tyvärr, haft ett begränsat förtroende för myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet