Rossana Dinamarca är kritisk mot att polisen gett NMR tillstånd att ha ett bokbord i Visby under politikerveckan i Almedalen. Foto: Marit Sundberg/SVT Nyheter

Rossana Dinamarca lämnar Almedalen i förtid på grund av NMR

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) lämnar politikerveckan i Almedalen tidigare än planerat sedan nazistiska NMR fått tillstånd att placera ett bokbord på Södertorg i Visby.
– Jag känner mig inte trygg, säger hon.

RFSL Ungdom valde på måndagen att ställa in sina aktiviteter och närvaro i Almedalen sedan det stod klart att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) fått tillstånd av polisen att stå fem timmar om dagen på Södertorg. Orsaken var säkerhetsskäl.

– NMR har under året bedrivit kampanjen ”Krossa homolobbyn”, sade Frank Berglund, förbundsordförande i RFSL Ungdom, till SVT Nyheter.

Nu säger den vänsterpartistiska riksdagsledamoten och feministen Rossana Dinamarca att hon har beslutat att lämna politikerveckan i förtid på grund av NMR:s närvaro.

– Det känns inte tryggt, säger hon och menar att organisationen tydligt uttrycker att ”icke-vita, vänsterpersoner och feminister” inte är välkomna i Sverige.

Dåligt beslut

Rossana Dinamarca är mycket kritisk mot att polisen gett NMR tillstånd att sätta upp bokbordet. Hon håller inte med de som hävdar att NMR har rätt att vistas i Almedalen på grund av yttrandefriheten. I stället anser hon att NMR begränsar yttrandefriheten för andra.

 - Man täpper ju igen andras yttrandefrihet. Det är ett hot mot demokratin. Min rörelsefrihet begränsas väsentligt, för jag vill inte gå runt själv.

Egentligen skulle Rossana Dinamarca ha lämnat Almedalen på söndag men nu väljer hon alltså att resa därifrån redan på torsdag.

– Jag skulle ha lämnat tidigare om jag kunde, men jag har fasta programpunkter.

Polisen beklagar

Polisen beklagar att Rossana Dinamarca lämnar Almedalen eftersom hon känner sig otrygg.

– Självklart beklagar jag det, men polisen har också sagt att vi kommer att göra vårt yttersta för att ordning och säkerhet ska råda, säger Carina Skagerlind, presstalesperson för polisens Almedalskommendering.

Rossana Dinamarca är kritisk till att polisen beviljat NRM tillstånd att ha ett bokbord i Visby under Almedalen. Vad säger du om det?

– Då måste man känna till lagstiftningen, vi har små eller nästan ingen möjlighet att säga nej till allmänna sammankomster på en plats som är ledig. Vi kan säga nej om vi befarar svåra trafikstörningar eller svåra störningar av ordningen. RFSL Ungdoms överklagan har ju också avvisats av förvaltningsrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2018

Mer i ämnet