Foto: Emil Larsson/TT

Rösterna inifrån: Hon larmade om tuffa prioriteringar i intensivvården

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det finns lediga intensivvårdsplatser har prioriteringarna blivit hårdare, enligt vittnesmål inifrån vården. Överläkaren Anna Jansson var en av dem som larmade Ivo om att sjukhusen bedömer olika.

– Det är viktigt att det inte är ett lotteri vilket sjukhus man åker till, säger hon.

Under coronapandemin har det tagits fram både nationella och regionala riktlinjer för hur intensivvården ska prioritera bland svårt sjuka patienter. Tanken är att riktlinjerna ska användas om det uppstår en situation där intensivvårdsplatserna tar slut.

Men trots att det fortfarande finns lediga platser vittnar vårdpersonal om att prioriteringarna har blivit snävare på flera håll – framför allt i Stockholm där trycket har varit stort.

Coronapandemin

Hon larmade IVO

Anna Jansson, överläkare på medicinsk enhet akut på Karolinska, är en av dem som har kontaktat Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Jag reagerade på att man kanske prioriterade hårdare vilka patienter som skulle få intensivvård på andra sjukhus, vi hade sett några patientexempel på det. Som läkare måste man larma om man ser att vi kanske inte gör det vi borde göra för patienterna, säger hon.

Samtidigt menar Anna Jansson att medicinska bedömningar av vilka behandlingar som gagnar patienten alltid är en del av vården, så hon upplever inte att det har blivit så mycket striktare i samband med pandemin – till skillnad från flera andra läkare som SVT har pratat med.

– Jag tror att det gick en chockvåg genom sjukvården och att man började krishantera efter de nya reglerna trots att de egentligen skulle användas i ett senare skede, säger en av läkarna som SVT har varit i kontakt med.

Läkaren vill vara anonym – precis som flera andra läkare inifrån vården som lyfter frågan om tuffare prioriteringar inom intensivvården.

Även Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har de senaste veckorna fått en rad tips kopplade till selektering inom IVA-vården i region Stockholm.

Anonyma tips till Ivo

SVT Nyheter har tagit del av fem av de anonyma tipsen som kommit in till Ivo (se faktaruta). Flera handlar om Karolinska universitetssjukhuset och hur njursjuka covidpatienter prioriteras. Något som fick Ivo att inleda en tillsyn mot sjukhuset i fredags.

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm, välkomnar Ivos granskning.

– Vi har varit väldigt noga med att vi i Stockholm gör samma medicinska prioriteringar och att det är ordinarie medicinska prioriteringar som gäller så länge vi har platser.

Utdrag ur Ivo-anmälningar: Oro om att principen om lika vård inte gäller

9 april:

Enligt tipsaren har Karolinska infört ett styrdokument med riktlinjer för coronapatienter som har presenterats vid stormöten. Personal ska ha ombetts att inte ta bilder eller prata med medier om det.

”Mycket tveksamma riktlinjer i sig och inte framtagna multidisciplinärt med andra viktiga aktörer såsom infektion eller njurmedicin, än mer upprörande är att de redan satts i verket när det fortfarande finns utrymme på IVA”, skriver tipsaren.

8 april:

Enligt tipsaren särbehandlas njursjuka patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

”Man har inom intensivvården tagit fram egna kriterier utan evidens där dialyspatienter anses vara för grundsjuka för att bli aktuella för intensivvård”, anser tipsaren och fortsätter:

”Det är av största vikt att tydliggöra att det är Socialstyrelsens riktlinjer som gäller, och inte några hemmasnickrade med låg evidens.”

8 april:

Sjukhusen i Region Stockholm prioriterar olika när det kommer till vem som får intensivvård, enligt tipsaren som nämner att S:t Görans sjukhus och Danderyds sjukhus ”behandlingsbegränsar patienter som är ganska unga och relativt friska”, patienter som senare fått IVA-vård på ett annat sjukhus.

”Det är stora skillnader i bedömning mellan sjukhusen”, skriver tipsaren.

Lennart Wennerström, chefläkare på Capio S:t Görans sjukhus, kommenterar uppgifterna så här:

”Det görs alltid medicinska överväganden av vad som gagnar den enskilda patienten bäst. Vi gör på samma sätt nu och har inte ändrat några riktlinjer”.

8 april:

Tipsaren menar att njursjuka patienter inte får den vård som behövs på intensivvårdsavdelningen på Karolinska.

”Principen om lika vård gäller så länge resurserna inte är uttömda. I svåra fall bör sjukhusens etikråd konsulteras för vägledning”, skriver tipsaren.

5 april:

Tipsarna från Capio S:t Görans sjukhus skriver att de är oroade över hur covidpatienter selekteras till respiratorvård inom Region Stockholm.

”Vi har vid upprepade tillfällen upplevt att de patienter som bedöms kunna behöva respiratorvård under lång tid (t.ex. ett par veckor), nekas intensivvård med argumentet att en yngre patient med bättre prognos kan komma att behöva platsen om några dagar, när intensivvårdsplatserna i regionen tar slut”, står det bland annat.

De menar att minst två sjukhus agerat som om de vore i katastrofläge trots att det finns IVA-platser kvar.

”Detta försätter oss alla på ett etiskt sluttande plan och i ett rättsligt osäkert läge.”

Källa: Inspektionen för vård och omsorg, Ivo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet