Foto: Tim Aro/TT

Tiotusentals ogiltiga röster kan bli giltiga i sluträkningen

Publicerad

På landets 21 länsstyrelser pågår arbetet för fullt med den slutgiltiga rösträkningen. När varje valsedel granskas på nytt kan röster som förklarats som ogiltiga på valnatten bli giltiga. Men den påverkan det kan ha i ett riksdagsval bedöms vara marginell.

Under valnatten 2018 ogiltigförklarades totalt 83 646 röster i den preliminära räkningen av rösterna i riksdagsvalet. 25 100 av dessa giltigförklarades senare, enligt statistik från Valmyndigheten.

I årets val är den preliminära siffran ogiltiga röster i riksdagsvalet något högre: 93 734. En stor del av dessa är blanka röster och röster på inte anmälda partier. Men i den preliminära räkningen har 31 137 ogiltigförklarats av andra skäl. Det är alltså röster som teoretiskt sett skulle kunna bli giltiga när länsstyrelserna nu granskar alla valsedlar på nytt i den slutgiltiga räkningen.

Val 2022

– Det är omöjligt att säga hur många av dessa som kan komma att räknas som giltiga, det är först när den slutliga räkningen är klar som vi vet, säger Lars Aden Lisinski,  pressekreterare på Valmyndigheten.

Två valsedlar

I exempelvis Uppsala sitter just nu 60 valarbetare och räknar de runt 780 000 röster som kommit in i länet. Varje valsedel granskas manuellt av en räknegrupp och sedan av en kontrollgrupp. 

Arne Åhman är valsamordnare på Länsstyrelsen i Uppsala.

– Ett klassiskt exempel från valnatten är att det finns två likadana valsedlar i samma valkuvert. Den rösten förklaras ogiltig i den preliminära räkningen. Men den kan länsstyrelsen förklara som giltig om några kriterier uppfylls, säger Arne Åhman.

Få valsedlar ändras

Utifrån sina erfarenheter från tidigare val bedömer Arne Åhman dock att det är mycket få valsedlar vars giltighet ändras av länsstyrelsen.

– Jag har svårt att säga ett exakt procenttal men sannolikt är det inte ens en procent av samtliga valsedlar som vi ändrar så mycket på.

– I ett riksdagsval har de förändringar som vi gör marginell påverkan. I ett kommunval kan det få större påverkan då det är färre som röstar i kommunen och varje röst därmed väger tyngre, säger Arne Åhman.

Riktlinjer och manualer

I Halmstad arbetar runt 70 personer med den slutgiltiga räkningen.

– Vi har riktlinjer och manualer från Valmyndigheten som vi följer när vi kontrollräknar, säger Johannes Härri, valsamordnare på Länsstyrelsen i Halland.

När tror ni att ni är klara med den slutgiltiga rösträkningen?

Riksdagsvalet tar nog ungefär den här första veckan, sedan fortsätter vi med kommun och region, säger Johannes Härri.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur räknas valresultatet fram?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet