Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vet inte mycket om vad som händer bakom stängda dörrar” säger SVT:s reporter från riksdagen efter dagens samtal mellan M och SD.

M dementerar – har inte börjat dela upp ministerposterna

Uppdaterad
Publicerad

I media spekuleras det nu friskt kring vilka som kommer att ta över ministerposterna i en eventuell framtida högerregering. Enligt uppgifter till Aftonbladet har M och KD redan börjat prata om hur man ska dela upp ministerposterna mellan sig, något Niklas Gillström, Moderaternas presschef, dementerar för SVT Nyheter.

Först på torsdag väntas resultatet i riksdagsvalet vara helt klart. Först då kan riktiga förhandlingar kring hur nästa regering ska se ut inledas.

Under måndagen fick M-ledaren Ulf Kristersson besök av Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) på sitt partikansli. Ingen av parterna ville sträcka sig längre än att konstatera att ”samtal” förts, något som av många dock tolkat som att man trots allt börjat skissa på hur nästa regering ska komma till stånd.

Val 2022

På tisdagen mötte Henrik Vinge, SD:s gruppledare i riksdagen, pressen när han var på väg mot Moderaternas partikansli.

– Det händer massor, sa han då.

Dementerar L-nobb

Sverigedemokraterna har sagt sig ha som ingång att ta plats i en ny regering. Både Ebba Busch och Ulf Kristersson har under valrörelsen understrykt att man vill regera tillsammans, med SD som samarbetspartner.

Kristersson har dock inte velat ge ett tydligt besked om Liberalerna ska få sitta med. Joar Forssell, Liberalernas utrikespolitiske talesperson, sa till SvD på tisdagen att han förutsätter att Liberalerna får ministerposter om Ulf Kristersson bildar regering.

På måndagen publicerade DN källuppgifter om att M helst håller L utanför, något som kort därefter dementerades av Moderaterna.

SD-toppen Mattias Karlsson sa på tisdagseftermiddagen till Expressen att ministerposter till SD är något som bör diskuteras.

– Vi kan inte kommentera ett teoretisk scenario när vi inte har ett valresultat. Men det är klart att vi på alla sätt ska maximera vårt inflytande, säger han till tidningen.

Uppgifter om Bildts återkomst

Flera källor med insyn säger till Aftonbladet att M och KD redan börjat dela upp ministerposterna mellan sig.

Uppgifterna tillbakavisas dock av Niklas Gillström, presschef på Moderaterna.

Enligt uppgifterna till tidningen kan Gunnar Strömmer, Moderateras partisekreterare, få rollen som justitieminister, och den rättspolitiske talespersonen Johan Forssell ta plats som inrikesminister.

Elisabeth Svantesson (M), ekonomiskpolitisk talesperson, kan enligt källorna utses till finansminister. Vem som väntas bli utrikesminister uppges hänga i luften, men tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildts namn ska ha nämnts i diskussionerna.

– Jag har inga kommentar till någonting innan vi har ett valresultat, säger Carl Bildt till Aftonbladet.

SVT Nyheter har sökt Carl Bildt och Johan Forssell.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blir svårt att göra både SD och L nöjda med regeringsbildningen, enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein. Hör analysen i klippet. Foto: SVT7TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet