Ryskt PR-brev till svenska politiker

Uppdaterad
Publicerad

Ryska parlamentet, duman, har skickat ett påtryckarbrev till svenska toppolitiker.

Medverka till att stävja krisen i östra Ukraina, annars äventyras ”möjligheten till ett fredligt liv för över 800 miljoner européer”.

Så står det i ett brev ryska parlamentet, duman, skickat till svenska riksdagspolitiker och EU-parlamentariker, skriver Svenska Dagbladet. Brevet – kallat Statsdumans vädjan och först uppmärksammat av Hudiksvalls Tidning – skickades i slutet av januari av ryska ambassaden.

Det varnar bland annat för europeisk splittring och för att fler sanktioner, tillsammans med terrordåden i Paris, hotar säkerheten i Europa.

I linje med ryska hållningen

Björn Palmertz, analytiker på Centrum för assymetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, har läst brevet. Han anser att det ligger väl i linje med Rysslands offensiva hållning i informationssfären.

– Man lyfter detta med det gemensamma arvet, att man ska verka tillsammans samtidigt som man inte alls tar upp Rysslands agerande i Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet