Ryssland: ”Ubåt kan vara nederländsk”

Uppdaterad
Publicerad

Ubåten Sverige letar efter är troligen nederländsk, rapporterar den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria novosti och hänvisar till en källa i ryska försvarsdepartementet.

I ryska medier spreds i dag uppgifter om att Sverige i jakten på främmande undervattensfarkoster tittar åt helt fel håll. Istället för att titta österut borde man vända blicken mot Nederländerna, uppger den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån. Enligt källan finns ingen anledning att tro att Ryssland är inblandat.

”På söndagen bidrog ryska försvarsministeriet med all hjälp det kunde till svenskarna i deras meningslösa jakt”, sade källan som även tillade att den holländska dieseldrivna ubåten Bruinvis förra veckan befann sig i Östersjön inte långt från Stockholm.

Holland avvisar påståendena

Marloes Visser, talesperson för det holländska försvarsdepartementet i Haag, bekräftar för norska VG att nederländska fartyg deltagit i en Nato-övning som nu avslutats.

Men hon avvisar de ryska påståendena.

– Vi har haft en styrka i Östersjön i förbindelse med en internationell övning. Våra fartyg seglade till Tallinn i slutet av förra veckan och är nu på väg hem, säger Marloes Visser till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet