Näringsminister Mikael Damberg (S) lägger ansvar på den förra regeringen i frågorna om Telia Soneras förhavanden i Azerbajdzjan. Mats Odell (KD) då ansvarigt statsråd i alliansregeringen bollar vidare ansvaret på tjänstemän. Foto: TT

S: ”Den borgerliga regeringen bär ansvar i Telia Sonera”

Publicerad

Näringsminister Mikael Damberg (S) skuldbelägger den borgerliga regeringen för Telia Sonera-affären. Men Mats Odell (KD), 2008 kommun- och finansmarknadsminister och ansvarigt statsråd, skyller istället på de tjänstemän som skött kontakterna med bolagen.

– Ju mer jag lär mig om de här frågorna och ju mer som avslöjas, desto mer blir det obegripligt för mig hur den tidigare ledningen kunde gå in i de här affärerna. Det väcker också frågor hur den tidigare regeringen agerande 2008, säger Mikael Damberg i DN tv-programmet ”Rakt på sak”.

Mats Odell (KD) var 2008 det statsråd som i den första alliansregeringen hade ansvaret för statens ägande i Telia Sonera. Han säger att det som nu avslöjas är nytt för honom.

”Regeringen fattade ej beslut”

– Jag har läst om det i dag, jag har aldrig hört talas om det tidigare, säger Odell till TT.

Han säger att regeringskansliet fick information om några affärer i samband med att styrelsen skulle ta beslut, eller hade tagit beslut.

– Det var inte så att regeringen konsulterades eller fick ett beslutsunderlag, säger Odell.

Han säger att departementet han basade för inpräntade och påtalade, i dialoger med styrelsens ordförande, de etiska dilemman som finns i länderna i Eurasien, som Telia Sonera hade gått in i.

– Men vi var aldrig inne i de enskilda länderna och affärerna.

”Upplevde att tjänstemännen var på alerten”

Odell framhåller att det är tjänstemän som sköter de löpande kontakterna med bolagen som staten har ägande i. Han säger att han upplevde att de tjänstemän som hade Telia Sonera på sitt bord var på alerten när det gällde etiken.

– Det är uppenbart att man har blivit lurade, om det här stämmer. Mot bedrägerier och falska förespeglingar är det inte lätt att försäkra sig, säger Odell.

– Det är självklart att man nu i skenet av det som avslöjats ett antal år efteråt borde ha varit ännu tuffare på bolaget runt de etiska villkoren för investeringar i den här typen av länder. Vi vet ju att det har stramats upp, men risken att bli förd bakom ljuset är ju större i den här miljön än om man investerar i EU-länder, säger Mats Odell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Sveriges största muta?

Mer i ämnet