Tomas Eneroth. Arkivbild. Foto: TT

S-gruppledaren: ”Anmärkningsvärt och oseriöst”

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen väcker misstroendevotum mot tre socialdemokratiska ministrar. Regeringen har ännu inte uttalat sig, men Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, kallar Alliansens utspel ”anmärkningsvärt och oseriöst”.
– De vill skapa politisk oreda, säger han till SVT Nyheter.

Det stormar på Rosenbad i Stockholm.

Tre ministrars framtid står på spel, och ännu är det oklart hur den S-ledda regeringen kommer att hantera krisen. Inrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist kan alla komma att avgå från sina poster i kölvattnet av den växande IT-skandalen på Transportstyrelsen.

LÄS MER: Alliansen väcker misstroende mot tre S-statsråd

”Vill skapa oreda”

Tomas Eneroth, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, är djupt kritisk till Alliansens utspel.

– Att väcka misstroendevotum mot tre statsråd utan att invänta vare sig Konstitutionsutskottets granskning eller den granskning som statsministern aviserat att regeringen ska göra över Transportstyrelsen är oseriöst. Det är uppenbart att Alliansen inte är intresserade av att ta reda på vad som har gått fel, utan av ett partipolitiskt spel för att skapa oreda, säger han till SVT Nyheter.

Alliansen har själva ansvar i Transportstyrelsens agerande, menar han.

– Det var den förra regeringen som föreslog outsourcing av viktiga informationsuppgifter. Och det tycker jag att vi behöver belysa – det är ju den sakfrågan som riksdagen bör vara intresserad av.

TV: Det här är ett misstroendevotum

”Finns skäl att granska”

Under presskonferensen lyfte Alliansen statsrådens passivitet som det främsta skälet för misstroendeförklaringen. Statsråden agerade inte på den information som de nåddes av, menar partiledarna.

Tomas Eneroth välkomnar en granskning av hur regeringskansliet hanterar information, och nämner Nuonaffären, där både statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg hävdade att de inte kände till den miljardaffär som gjordes av elbolaget Vattenfall 2009.

– Men när man använder det skarpaste vapnet vi har i parlamentet så ska man ha bättre grund än vad man har nu. Istället går man på hörsägen och sin egna politiska uppfattning, säger han.

LÄS MER: Det här är ministrarna som Alliansen vill avsätta

Kritisk till SD-stödet

Men gruppledaren kan inte svara på vad regeringen nu kommer att göra. Enligt uppgifter till SVT Nyheter finns det en risk att inte bara de berörda statsråden avgår – utan hela regeringen.

– Jag kan inte kommentera det. Det är statsministern som avgör hur regeringen ska agera, säger Tomas Eneroth.

Han ser också kritiskt på att Alliansen kan komma att driva igenom omröstningen med stöd av Sverigedemokraterna, som har uppgett att de står bakom misstroendeförklaringen.

– Både Liberalerna och Centerpartiet har tidigare sagt att man inte vill göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Men här ser vi hur de ger SD direkt politiskt inflytande över Sveriges framtid.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet