S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld och S-ledaren Stefan Löfven. Foto: TT/Henrik Montgomery/Adam Ihse

S-märkte statsvetaren: Det här är en framkomlig väg för Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Beskeden från Centerpartiet och Liberalerna är det största klivet mot en ny regering sedan valdagen. Det menar S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld. Men det blir inte lätt för Stefan Löfven att navigera bland alla krav.

– Balansgången är möjlig men svår, säger Bjereld.

I går lade Centerpartiet fram en rad krav för att släppa fram Stefan Löfven (S) i nästa veckas statsministeromröstning, och idag meddelade Jan Björklund att även Liberalerna kommer att lämna en kravlista för att släppa igenom Löfven.

Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare vid Göteborgs universitet, tror att beskeden från Centerpartiet och Liberalerna har öppnat upp för Stefan Löfven.

Regeringsbildningen

– Nu finns en framkomlig väg, en öppning som inte fanns tidigare, säger Bjereld som även är ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet och adjungerad ledamot av S verkställande utskott.

”Möjlig men svår balansgång”

Men förutom kravlistorna från C och L ska Löfven även förhandla med Miljöpartiet och få Vänsterpartiet att släppa fram honom. Är det möjligt?

– Balansgången är möjlig men svår, och det är inte alls säkert att man lyckas, säger Ulf Bjereld.

Det är ändå tydligt att Björklund är inställd på att förhandla, menar Bjereld.

–  Björklund var tydlig med att man inte kan få igenom allt. Det är en önskelista. Och det samma gäller för Lööf, även om hon valde att formulera sig i mer ultimativa ordalag. Det tror jag handlar om att det är viktigt för henne att värna sin legitimitet hos väljargrupperna som stöttade henne i valet.

”Gemensamt intresse att ingen framstår som förlorare”

Trots att det kan ha varit svårt att mötas i flera sakfrågor så har Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna gemensamma drivkrafter för att lyckas, menar Bjereld.

– De har ett gemensamt intresse av att ingen ska framstå som förlorare. Visst kan man önsketänka om att man ska framstå som en skicklig förhandlare och att motparten är en förlorare, men det skulle göra överenskommelsen svagare.

Beskeden från Liberalerna och Centerpartiet innebär det största klivet mot en ny regering sedan valet, enligt Bjereld.

– Det är det definitivt. För om det här inte fungerar, vad händer då? Då är det extraval som hägrar och det är många av partierna inte intresserade av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet