”S politik försämrar jobbsituationen”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna satsar för mycket på bidrag, säger finansminister Anders Borg. Men Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson menar att man behöver ett nytt vapen mot arbetslösheten.

– Anders Borg skötte statsfinanserna väldigt bra under den ekonomiska krisen 2008-2009 men under den här mandatperioden har han blivit mer slapphänt, sade Socialdemokraternas ekonomispolitiska talesperson Magdalena Andersson när hon mötte finansministern.

Mindre reformer och en snålare budgetpolitik, istället vill Socialdemokraterna satsa på skola, välfärd och jobb – det framkom i den budget som partiet presenterade under gårdagen. Man behöver en stramare ekonomisk politik för att hålla fast vid budgetreglerna som regeringen nu är på god väg att bryta, säger Magdalena Andersson.

Valbudgeten 2014

– Istället för att låna till de stora skattesänkningarna, som Anders Borg vill, så tycker vi att det är viktigt att bryta utvecklingen i skolan. Vi ser att svenska barn lär sig mindre, både i absoluta tal men också jämfört med andra länder.

Borg: Man får en slapphänt politik

Anders Borg kallar Socialdemokraternas politik för ”förvånansvärd” och säger att den, tvärtemot S målsättning att skapa fler jobb, kommer att försämra jobbsituationen.

Han kritiserar de stora satsningarna på förtidspension, sjukförsäkring och a-kassa och menar att man genom att lägga för stora resurser på bidragssystemen tappar kontrollen på utgifter och får en slapphänt finanspolitik.

– Då går vi tillbaka till en politik där vi i huvudsak betalar för att människor inte arbetar, det lägger en belastning på ekonomin, säger han.

”Skatteprojektet har nått vägens ände”

Som svar på att den svenska arbetslösheten fortfarande är hög, trots regeringens satsningar på framförallt skattesänkningar, säger Anders Borg att Sverige ändå klarat sig igenom den ekonomiska krisen väl och menar att regeringens politik fungerat.

Finansministern säger att man prioriterar skola, sjukvård och jobb medan S satsar på bidragen och att höja utgiftstaken, vilket han menar är riskabelt när världsekonomin ser ut som den gör i dag.

– Det har förödande effekt att i ett tufft läge smälla till företagen med stora skattehöjningar.

Magdalena Andersson, däremot, menar att man behöver tänka om och satsa på en mer aktiv näringspolitik och utbildning för att kunna skapa fler jobb i framtiden. Då fungerar det, enligt henne, inte med ytterligare jobbskatteavdrag.

– Det moderata skattesänkarprojektet har nått vägens ände, vi behöver tänka om, säger Magdalena Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valbudgeten 2014

Mer i ämnet