S samarbetar med M i Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Socialdemokraterna berättade under måndagen att de har bestämt sig för att samarbeta i Oskarshamns kommun.

Socialdemokraterna tappade ett mandat i valet men är fortfarande det största partiet i kommunen med 17 av de totalt 49 mandaten i kommunfullmäktige.

Under den gångna mandatperioden styrde S tillsammans med V, MP och C. Men efter valet tappade MP sina mandat i kommunfullmäktige, och det gick inte längre att få majoritet med bara S, V och C.

Val 2018 Småland

Har pratat med alla utom SD

Det har varit efter många diskussioner med alla partier utom SD, och vi hade ett uppdrag från vår styrelse att få till ett majoritetsstyre. Och i de samtal som vi har fört så har det visat sig att vi har mest gemensamt med M, säger Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande, till SVT Nyheter Småland.

Andreas Erlandsson säger att en av knäckfrågorna i förhandlingarna med Moderaterna har varit införandet av Lagen om valfrihet, LOV. En lag som ger privata utförare som vill rätt att erbjuda sina tjänster inom exempelvis vård och omsorg, utan att kommunen först bestämmer hur många platser de vill upphandla. Socialdemokraterna har i förhandlingarna med M nu gått med på att införa LOV i Oskarshamn, även om de egentligen inte är förespråkare av modellen.

– Det fanns en majoritet för LOV i fullmäktige även under den förra mandatperioden, men vi hade en överenskommelse med C om att det inte skulle genomföras. Nu kommer det inte att gå att undvika men vi har resonerat som så att det är bättre att vi får vara med och påverka villkoren när LOV införs. Alternativet hade varit att gå i opposition, säger Andreas Erlandsson.

Medvetna om risk för väljartapp

I både Tingsryd och Vimmerby har samarbeten mellan S och M lett till ett tapp i väljarstödet. Och detta har både Andreas Erlandsson och Ingela Ottosson, som det tillträdande M-kommunalrådet, tänkt på.

– Det är ju en risk, och det sätter ju fokus på att vi måste vara duktiga på att visa vad vill. Genom det här upplägget så får vi stort genomslag för både S- och M-politik. Annars skulle vi inte ingå ett sånt här samarbete, säger Ingela Ottosson,

Förutom Andreas Erlandsson och Ingela Ottosson kommer ytterligare en person att få en kommunalrådspost. Vem det blir avgör oppositionspartierna, där SD är det största med sina nio mandat. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet