Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Clara Alanko om hur Socialdemokraterna har missat killarna med sitt fokus på feminism. Foto: Henrik Montgomery/TT/Håkan Claesson/SVT

S svårt att locka unga manliga väljare – skyller på feminismen

Publicerad

Väljarkåren är djupt splittrad när det kommer till de unga väljarna. Socialdemokraterna har svårt att locka unga män medan Sverigedemokraterna har svårt att locka unga kvinnor. Men partierna har helt olika sätt att se på problemet.

Socialdemokraterna har under hösten presenterat elva samhällsanalyser som ska ligga till grund för deras politik framåt. En av analyserna handlar om ungdomars världsuppfattning och syn på politiken, där S konstaterar att stödet för deras parti bland ungdomar har minskat sedan 2002. Amalia Rud Pedersen (S), riksdagsledamot, har lett arbetet med analysen.

– I vår kommer vi lägga fram ny politik för att återfå förtroendet hos den unga generationen, säger hon.

Minst stöd återfinns bland unga killar, 18-29 år. I Verians decembermätning landar S stöd bland unga män på 12,5 procent. Bland unga tjejer är S fortfarande största parti med 37,3 procent.

– Vi har med vårt fokus på feminism missat att se hur hårt drabbade de unga killarna har varit under de senaste 20 årens samhällsutveckling, säger Rud Pedersen.

SD störst bland killarna

Sverigedemokraterna noterar 28,7 procent i Verians decembermätning och är därmed störst bland unga män. Bland unga tjejer landar de på 8,4 procent. Men SD har inga tankar på att anpassa sin politik för att locka denna väljargrupp.

Tobias Andersson har varit nationell talesperson för Ungsvenskarna mellan 2015-2022, och sitter idag i partistyrelsen. Han pekar på att de är ett konservativt parti och att de därför tilltalar fler killar än tjejer.

– Jag tror det handlar om att unga män tycker som oss, säger han.

SVT: Kommer ni göra något för att locka fler unga kvinnor?

– Unga kvinnor tycker sällan som oss och då är det svårt att övertala dem att bli en del av oss, med det sagt försöker vi kommunicera att de frågor vi bedriver också spelar roll för unga kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.