Se bilden som tog in kungen på internationella meme-topplistan i videon. Foto: TT/SVT

Så blev Sveriges kung världens mest populära meme

Publicerad

Säg ”meme” och många tänker på grimaserande bebisar, Shiba-hundar eller surmulna katter. Men, nu finns det en ny kung på meme-tronen, och denne är bokstavligt talat kung: H.M. Konung Carl XVI Gustaf av Sverige.

17.2 miljoner användare på sajten Reddits ”Photoshop battles” har talat.

På sajten sker en typ av konstant omröstning, med ”upvotes” och ”downvotes” – en form av tumme upp och tumme ner – på de poster och bilder som användarna gillar eller inte gillar.

Och den bild som fått nästan 50 000 votes, och då hamnat i månadens topp, är en bild föreställande en hojtande Kung Carl Gustaf. Det är ett popularitetsbetyg som ger den blågula bilden ett anspråk på världstoppen så god som någon.

Bilden togs i samband med Olympiska spelen 2012, och har delats utanför Sverige vid flera tillfällen genom åren. Men det var en publicering 30 juni i år som gav bilden viral raketfart mot memehimlens gnistrande tak.

Se kungabilden – och flera exempel på hur den har ”memeifierats” – i videon ovan!

Meme?

Ett meme är något som uppnår stor popularitet och igenkänning på kort tid enbart via internet.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.