Foto: Scanpix

Folket tog farväl av prinsessan

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals samlades vid Kungliga slottet för att ta ett sista farväl av prinsessan Lilian. Flera berättade om sina möten med prinsessan.

I morgon lördag begravs prinsessan Lilian i Slottskyrkan på Stockholms slott, och begravningsgudstjänsten som börjar klockan 13 sänds direkt här i SVT.

Redan i dag fick allmänheten möjlighet att ta farväl av prinsessan. Strax innan 12 sträckte sig köerna långt på Slottsbacken i väntan på att portarna skulle öppnas.

Prinsessan Lilian död

En del hade blommor i handen, andra en sista hälsning nedtecknad till prinsessan som låg lit de parade i Slottskyrkan.

SVT sände live från Slottsbacken där flera besökare delade med sig med sina minnen och möten med prinsessan.

Hovexperten Robert Lundgren, som själv vid flera tillfällen träffat prinsessan, säger att han inte är förvånad över de långa köerna.

– Sedan Lilians död har vi sett många varma hyllningar till henne. Hon var en person som många tyckte om, säger han.

Fram till klockan 15 håller Slottet öppet för allmänheten. Flera berättade att de tyckte att det var vackert inne i kyrkan.

– Jag har varit inne och bugat för prinsessan. Det var väldigt fint inne i kyrkan med blommorna, sade Margareta Idebom Långström, en av besökarna.

Prinsessan Lilian somnade stilla in i sitt hem på villa Solbacken i Stockholm i söndags. Hon blev 97 år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prinsessan Lilian död

Mer i ämnet