Kommer vi i alla fall få tur med vädret på midsommar? Foto: TT

Så blir midsommarvädret

Publicerad

Med en dryg vecka kvar till midsommar är det säkert många som längtar till jordgubbar, sill och dans. Nästan lika många ställer sig säkert en av livets eviga frågor – hur blir midsommarvädret? SVT:s meteorolog Pia Hultgren har (nästan) alla svaren.

– I sydväst kan det vara bra att ha sydväst. Där blir det mest sannolikt med regn på midsommarafton. I öster och norr ser det ut att mest bli uppehåll, säger Pia Hultgren. 

– På midsommardagen kan man i nuläget vänta sig skurar i hela landet.

LÄS MER: Vad är normalt juniväder?

Klassiskt svenskt sommarväder

Framöver kommer det att bli klassiskt svenskt sommarväder med runt 20 grader, kanske uppåt 25 några enstaka dagar i södra Sverige. På midsommarafton ser det tyvärr inte lika bra ut.  

– När vi närmar oss midsommar blir det snarare 15 till 20 grader i söder och 10 till 15 i norr, säger Pia Hultgren. 

Bästa platsen att fira midsommar på, rent vädermässigt alltså, kommer enligt Pia vara i Stockholms skärgård, längst Norrlandskusten eller på Gotland. 

LÄS MER: Dyrare färskpotatis till midsommar

Klurig prognos

Men det är väldigt svårt att säga då väderprognoser blir extra kluriga på sommaren.   

– Har det inte lagt sig ett fett högtryck över hela landet så är det svårt att förutsäga vädret på sommaren. Det händer mer småsaker och blir mer plottrigt. 

Ge inte upp hoppet

Har du midsommarfirandet inplanerat på västkusten ska du alltså inte helt ge upp hoppet. Än finns det tid till förändringar i prognosen.

– Det finns en liten, liten möjlighet att det blir uppehåll i hela landet, men ingen medelhavsvärme tyvärr. Då får man åka till Medelhavet, säger Pia Hultgren.

LÄS MER: Glädjebeskedet – svenska jordgubbar till midsommar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.