I nordligaste Sverige blir det en klar afton för bästa fyrverkeri-tittande. Foto: TT och SVT

Så blir vädret på tolvslaget där du bor

Uppdaterad
Publicerad

Klart i nordligaste norr, blåsigt på Gotland och hopp om att klara sig från blötsnö och regn på västkusten. SVT Nyheters meteorolog Tora Tomasdottir guidar till nyårsnattens bästa – och kanske värsta – platser att fira in tolvslaget.

Var i vårt avlånga land är det bäst att fira nyår? Om man tänker på fyrverkerier utomhus är norra Sverige svaret. I nordligaste norrbotten visar prognosen klart väder – perfekt för att se så mycket av färgerna som möjligt mot natthimlen.

Resten av landet har en lite skakigare prognos. Svealand och Götaland träder in i det nya året med framförallt mulet, regn och blötsnö. 

Nyår 2018

– Det är ju inte optimalt väder om man ska köra till en fest ikväll och absolut inte om man planerar att bära finskor. Mer än halva landet får snö, så bor du norr om Örebro, Dalarna, Gävleborg så skulle jag ta på mig något lite tjockare, säger SVT Nyheters meteorolog Tora Tomasdottir.

”Gotland är inte heller så kul”

Södra Norrlandskusten får vind och snöbyar. Men allra värst, om man inte tycker om nederbörd och blåst, blir det omkring Örebro och Norrköping.

I Västmanland kan det komma upp till fem centimeter snö – men inte den torra och kalla varianten, utan slaskig blötsnö.

– Gotland är inte heller så kul, där blir det regnigt och dessutom riktigt blåsigt, säger Tora Tomasdottir.

Hoppet för västkusten

Förutom norra Norrland finns en glimt av hopp om klart väder på Västkusten. Regn och blötsnö har dragit in, men ser ut att ha dragit förbi lagom till kvällen och fyrverkerierna.

Sammantaget blir det mulna, regniga och snöiga timmar som avslutar 2017. Men om man har planerat in en lasershow och hoppas på att se färgglada moln så finns det goda förutsättningar.

– Då funkar stora delar av Götaland, säger Tora Tomasdottir.

Hela prognosen, inklusive karta över vinbyar, för 2017 års tolvslag. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyår 2018

Mer i ämnet