Foto: TT

Så dålig är luften – och så drabbas du

Publicerad

Den senaste tiden har larmen om luften duggat tätt. Men hur skitig är luften och vad kan vi göra åt den? Här är sex frågor och svar om luften du andas.

Varför ska jag bry mig om luft?

För att dålig luft kan skada din hälsa och i värsta fall förkorta ditt liv. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, skulle antalet som drabbas av hjärtinfarkt, stroke, astma och lungsjukdomar kunna minska om luftföroreningarna minskades. Dessutom påverkar luftföroreningar miljön.

Friktion

Vad är luftföroreningar?

WHO pratar om fyra huvudsakliga luftförorenare; marknära ozon, svavel- och kväveoxider samt luftburna partiklar. I Sverige finns dock endast väldigt låga halter av svaveloxid. Läs mer i faktarutan nedan!

Hur dålig är den svenska luften?

”Sämre luft i Stockholm än i Peking” skrev bland andra SVT Nyheter i slutet av januari. Den gången berodde den dåliga luften på att en låg luftström förde med sig luft från koleldning i Polen. Att svensk luft är sämre än kinesisk får ändå ses som ett undantag.

– I förhållande till Kina har vi bra luft. Men på många håll har vi halter som överskrider de nivåer som påverkar människors hälsa. Så jag skulle säga att vi har problem med luftföroreningar, säger Karin Persson, projektledare på Svenska miljöinstitutet, IVL.

Och flera av de hårt trafikerade gatorna i våra städer har svårt att klara de nationella gränsvärden som har satts upp. Framförallt är det problem med kvävedioxid och luftburna partiklar som bland annat kommer från dubbdäck och avgaser.

På Hornsgatan i Stockholm har dygnsgränsvärdet för kvävedioxid redan i februari överskridits fler gånger än vad som är tillåtet på ett helt år.

Nyligen konstaterade EU-kommissionen att endast fem medlemsländer klarar EU:s regler om luftkvalitet. 19 länder, däribland Sverige, riskerar böter för att inte ha kommit tillräckligt långt i kampen mot luftföroreningar. I Sveriges fall handlar det om problem med luftburna partiklar.

Varför pratar ni bara om städerna?

Framförallt är luftföroreningarna ett problem i städerna. Mycket på grund av mer trafik och höga byggnader längs trafikerade vägar som gör att partiklarna inte späds ut och sprids vidare.

Görs det något åt problemet?

Transportstyrelsen har nyligen föreslagit miljözoner med tuffare krav för att förbättra luften i städerna. I dag är det bara tunga lastbilar med höga utsläpp som berörs men med det nya förslaget skulle även bilar, bussar och lätta lastbilar som inte uppfyller särskilda utsläppskrav påverkas.

Att minska trafiken i städerna är A och O när det gäller både partiklar och kvävedioxid. Men det handlar också om utformningen av stadskärnor. Hur man bygger påverkar hur väl utsläppen blandas med omgivande luft. Smala gator, höga byggnader mycket trafik generar mest luftföroreningar, säger Karin Persson.

Dubbdäcksförbud och vägtullar är andra åtgärder som kan förbättra luften.

– I Stockholm pågår också projekt med att ändra hur man rengör gatorna, istället för att vispa runt vägdammet så kan man till exempel använda en slags dammsugare, säger Karin Persson.

Kan jag själv göra något?

Att välja cykeln, bussen eller att gå är ett enkelt sätt att bidra till bättre luft.

– Alla måste bidra. Många är oroliga för att cykla i tung trafik på grund av utsläppen men totalt sett så överväger hälsoaspekten risken med att utsättas för luftföroreningar, säger Karin Persson.

Hon tycker ändå att det är värt att tänka över sin väg till jobbet eller skolan.

– När man cyklar och går så anstränger man sig och andas mer, vilket gör att man drar i sig mer av luftföroreningarna. Så välj en väg som inte är så hårt trafikerad om du kan!

Luftföroreningar

Marknära ozon Ozon finns naturligt i luften men kan också bildas genom reaktioner mellan solljus och luftföroreningar. Höga ozonhalter kan innebära problem för personer med astma eller andra andningssvårigheter.

Kväveoxider  De största utsläppen av kväveoxider kommer av förbränningsprocesser. I de flesta städer är biltrafiken största problemet. Kväveoxider kan påverka lungfunktionen, särskilt för barn med astma.

Luftburna partiklar – orsakar mer hälsoproblem än någon annan luftförorenare. Och storleken spelar roll. Ju mindre desto farligare. Allra farligast är partiklar som är mindre än 10 mikrometer i diameter, dessa har visat sig kunna ta sig in i kroppen och skada lungor, hjärta samt påverka hjärnan och nervsystemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet