I Blå hallen i Stadshuset i Stockholm har personer i vårdnära yrken vaccinerats. I vår är det dags för den breda allmänheten att få sina doser. Foto: Gustaf Månsson/TT

Tre största regionerna: Intensiv planering för vaccinfas 4

Publicerad

Planeringen för när de breda massorna ska erbjudas vaccin pågår för fullt i landets tre största regioner. I Stockholm ska man erbjuda doser på drygt 400 olika platser.

– Det är ett stort fokus för oss att planera detta, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Runt om i landet pågår planering för att klara av vaccinering i stor skala när alla som inte tillhör riskgrupp ska få sina doser.

I Region Stockholm ingår 1,4 miljoner människor inom ramarna för fas 4, som man hoppas kunna inleda under våren. Enligt vaccinsamordnare Magnus Thyberg så kommer större delen av regionens kapacitet att användas.

– Från april och framåt hoppas vi kunna starta upp det här i en viss skala, säger Magnus Thyberg.

– Den breda allmänheten kommer inte vaccineras på sjukhus, det kommer vara på vårdcentraler eller särskilda mottagningar för vaccination, säger han.

Omkring 400 vaccinationsplatser

Kommer det vara möjligt att vaccinera sig på köpcentrum och liknande?

– Ja det tror vi definitivt. Vårdval vaccination har ju väldigt många aktörer och däribland så finns det vaccination på många av regionens apotek. Vi ser gärna att det används.

Bokning eller drop-in?

– Bokning är ett sätt att undvika trängsel och smitta. Därför utvecklar vi nu ett bokningssystem där man ska kunna boka sig på alla vaccinationsmottagningar.

– I vår databas har vi uppemot 400 aktörer och platser som vi vill nyttja så mycket vi kan.

Tar hjälp av privata bolag

I Västra Götaland ska 800 000 personer vaccineras under fas 4, bland annat på regionens vårdmottagningar och via företagshälsovården. Vilka lokaler som ska användas, samt när vaccinfasen ska inledas, är inte spikat.

– Utöver dessa kommer vi upphandla externa vaccinatörer som i nuläget inte har uppdrag inom Vårdval vårdcentral, som alltså kommer att hjälpa till, säger regionens vaccinsamordnare Kristine Rygge.

Skåne: Börjar i maj

Region Skåne har skrivit avtal med 17 vårdbolag som ska påbörja vaccineringen när det blir den breda allmänhetens tur. 470 000 skåningar ingår i fas 4, som ska starta i maj.

Planen är att 70 procent ska erbjudas en första dos före sista juni, men regionen har flaggat för att man inte kommer klara målet om inte leveranserna snabbas på.

– Allt styrs helt av tillgången på vaccin, säger Lars Kristensson, förvaltningschef för Medicinsk service i Region Skåne.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innehåller ett vaccin? Foto: SVT/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer