Per Hagstam, vaccinsamordnare i Skåne, tror inte att målet för när skåningarna kan vara färdigvaccinerade kommer att kunna uppnås. Foto: TT

Nya prognosen: Vaccinationsmålet i Skåne uppnås i mitten av juli

Publicerad

Alla skåningar kommer troligtvis inte ha vaccinerats mot covid-19 innan sista juni, som målet varit. Men förseningen tros inte bli större än två veckor.

– Det målet går inte ihop med nuvarande leveransprognoser. Men det kommer inte att ta så lång tid efter, vi räknar med två veckor in i juli, säger Region Skånes vaccinsamordnare Per Hagstam.

Region Skåne meddelade förra veckan att det mål som regeringen och Sveriges kommuner och regioner satt om att alla vuxna svenskar ska ha erbjudits vaccin innan sista juni troligtvis inte kommer att kunna uppnås i länet.

– Jag tror inte att det har så stor betydelse ur en smittspridningssynpunkt, men om man absolut ska hålla fast vid det här målet med att alla skulle ha fått två doser 30 juni så kan jag inte riktigt se hur vi skulle hinna med det, säger han.

Coronavirus i Skåne

Eftersom det i den sista fasen handlar om vuxna som inte tillhör någon av riskgrupperna är han dock inte rädd för att det ska innebära några större konsekvenser för smittspridningen.

– Jag tror inte att det i praktiken gör så stor skillnad rent smittskyddsmässigt.

Svårt att hinna ta igen försening

Per Hagstam säger att även om det kommer stora volymer vaccin senare under våren så kommer den eftersläpning som uppstått att märkas av och vara svår att ta igen.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger till SVT att han förstår oron i regionerna, men att tillgången på vaccin kommer att öka successivt under våren och att det fortfarande är realistiskt att

erbjuda alla vuxna svenskar vaccin innan halvårsskiftet.

Hur kommer det sig att ni ser olika på möjligheterna att nå målet?

– Jag vet faktiskt inte vad som föranleder det, de kanske tittar på totalvolymerna vaccin som kommer in och då kanske det ska se ut som att det ska finnas till alla svenskar, till och med i överflöd. Men det gäller att hinna med att ge två doser till alla och jag ser inte att det håller i denna prognos, säger Per Hagstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet