Så gjorde vi undersökningen

Publicerad

Med grunduppgifter från Valmyndigheten har SVT Nyheter bearbetat valsedlarna för alla partier till samtliga val den 9 september 2018. Totalt finns det 53 000 personer som är kandidater och många kandiderar till mer än ett val.

Vi har tittat på kandidater från alla partier, oavsett om de idag finns representerade eller inte. Av dessa så har 43 000 angett yrke eller titel på valsedeln.

SVT Nyheter har brutit ut alla yrken och titlar, cirka 7 700, från valsedlarna. Därefter har vi räknat hur många individer som uppgett ett visst yrke eller titel.

Vi har slagit ihop vissa benämningar, så som lantbrukare och bonde, student och studerande eller socionom och socialsekreterare. Vi har också räknat när yrket finns som en del av titeln, så gymnasielärare och musiklärare räknas alla som lärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valkompassen 2018

Mer i ämnet