Kort stubin, bristande impulskontroll och sämre minne – även hjärnan påverkas av värmeböljan. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så håller du lugnet i extremvärmen

Uppdaterad
Publicerad

Kort stubin, bristande impulskontroll och sämre minne – även hjärnan påverkas av värmeböljan.
– Sömnlöshet har otroligt starka effekter på hjärnarbetet, säger docent Mare Löhmus.

Det finns flera undersökningar och experiment som visar att människor fungerar sämre när det är varmt. De största effekterna inträffar om man har det väldigt varmt inomhus, säger docent Mare Löhmus, som är forskare inom miljömedicin.

– Generellt när man inte har sovit får man kortare stubin – man blir mer irriterad, blir lätt frustrerad och får svårare att kontrollera impulser. Sömnlöshet har otroligt starka effekter på hjärnarbetet.

– Vi har vetat länge att man får sämre minne och svårare att lära sig.

Svårare att hålla sig lugn

När det är väldigt varmt måste hjärnan fokusera på att reglera kroppstemperaturen och då får den mindre kraft att lägga på annat. Till exempel de delar av hjärnan som används för att vi ska kunna behålla lugnet.

– Man har sett i labbexperiment att folk som ska genomföra uppgifter blir mer nervösa och argare. Man får kortare stubin – det märker jag själv av, berättar Mare Löhmus.

Ta det lugnt med ölen

Vad ska man tänka på i värmen?

– Det är viktigt att försöka vara i en kall omgivning och dricka mycket. Man ska vara försiktigare när man kör bil när man varit i värmen – även om kroppen kyls ner av luftkonditioneringen så kan negativa effekter som sämre impulskontroll hänga kvar i en halvtimme.

– Det blir inte bättre av öl även om det svalkar, eftersom man redan har en försämrad förmåga att ta bra beslut. Dessutom är det vätskedrivande, så det inte är klokt på något sätt.

– En sak jag har tjatat om är att det är så svenskt att öppna alla fönster. Visst, det blir ju drag men det är varm luft som kommer in. Svetten försvinner visserligen lite snabbare men samtidigt blir det varmare luft inne och man svettas ännu mer och blir mer uttorkad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Extremvärmen 2018

Mer i ämnet