”We are satan's people” – hundratusentals har sett klippet där programledaren Siewert Öholm presenterar heavy metal-bandet W.A.S.P. Se hur SVT rapporterade om fem vålds- och sexlarm i klippet. Foto: SVT arkiv

Från arkivet: Fem våldslarm genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

Oron för hur barn exponeras för tv-serien Squid game sprider sig över världen. Klipp på barn som leker Squid game får stor spridning och skolor varnar för att låta barnen titta på serien. Liknande mönster har återkommit flera gånger under 1900- och 00-talet.

I veckan har en rad medier rapporterat om varningar för att skolbarn har börjat leka lekar från Netlfixsuccén Squid game.

Barnpsykologer har uppmanat föräldrar att prata med barnen om serien, och barnpsykologen Jenny Klefbom säger till Aftonbladet att barn leker lekar för att bearbeta sådant de har varit med om:

– När de ser något hemskt blir det hemska lekar, säger hon till tidningen.

Men det är långt ifrån första gången en serie leder till liknade oro och våldsdebatt. Genom åren är Turtles-vapen, hårdrock och Counter-strike bara några exempel på fenomen som debatterats

Se fem larm genom tiderna i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.