Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Anders Wiklund/TT

Så jobbig är konflikten kring Jomshof för regeringen: ”Kan skada bilden av dugligheten”

Uppdaterad
Publicerad

SD-politikern Richard Jomshofs uttalanden om islam och profeten Muhammed har blivit en belastning för regeringen. Det säger SVT:s inrikespolitiska kommentatorer Mats Knutson.

Enligt statsminister Ulf Kristersson befinner sig Sverige i det allvarligaste säkerhetsläget sedan andra världskriget. Samtidigt har Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet, blivit en central person för inrikespolitisk turbulens.

I flera inlägg på X (tidigare Twitter) har Richard Jomshof bland annat kallat profeten Muhammed för ”massmördare” och ”slavhandlare”.

Politikbyrån

Mats Knutson om Richard Jomshof: ”Tacksam att ge sig på”

Detta har fått oppositionen att försöka få Richard Jomshof petad från sin ordförandepost.

– De skjuter in sig på Jomshof av flera skäl. Han är kontroversiell sedan tidigare så han är tacksam att ge sig på och man kan också skjuta in en kil mellan regeringen och SD, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson i Politikbyrån och fortsätter:

– Men man kan också appellera till borgerliga väljare som är kritiska till SD. Där finns exempelvis Liberalerna som våndas i den här frågan.

Viktig för partiet

Richard Jomshof har länge varit en nyckelspelare i SD. Tillsammans med Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Björn Söder tillhör han ”de fyras gäng” som tog kontroll över partiet 2005.

Han är också en av partiets starkaste kritiker av islam. Och det är viktigt att han fortsätter att vara det och samtidigt testar gränser, enligt Richard Sörman, politisk redaktör på SD:s tv-kanal Riks.

– Det är också viktigt för SD eftersom man anser att man ibland har arbetat i motvind när det gäller yttrandefriheten. Det har varit svårt att säga vad man tycker, säger han i Politikbyrån.

Jomshofs inlägg en belastning för regeringen

Enligt Mats Knutson har Richard Jomshofs uttalanden blivit en belastning för regeringen.

– Naturligtvis är koranbränningarna det stora säkerhetspolitiska hotet men om det framstår som att regeringsunderlaget har olika uppfattningar om magnituden av krisen, vad den beror på och hur den ska hanteras skadar det bilden av regeringens duglighet.

I videon ovan kan du se SD-politikern Jörgen Fogelklou berätta varför Richard Jomshof är viktig för Sverigedemokraterna. Se mer om detta i Politikbyrån: Säkerhetshotet i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet