Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Richard Jomshof (SD). Foto: Lars Schröder/TT

Richard Jomshof (SD) försvarar kritiserat inlägg om islam

Publicerad

Sverigedemokraternas Richard Jomshof avfärdar kritik om att hans uttalande skulle ha en inverkan på säkerhetsläget, och säger att det inte finns något som är fel med vad han har sagt om islam.

– Vi måste kunna ha åsikter, starka sådana också. Det är ett av demokratins fundament, säger han till TV4-nyheterna.

Oppositionspartierna har krävt att Richard Jomshof avgår som ordförande i justitieutskottet efter ett inlägg på X, tidigare Twitter, där han bland annat kallat profeten Muhammed för ”massmördare” och ”slavhandlare”.

Ett löjligt agerande, enligt Jomshof, som på måndagskvällen kommenterar debatten för första gången i traditionell media:

– Som ordförande tycker jag att man ska granskas för den roll som man har som ordförande och hur man bedriver det arbetet, säger han till TV4.

Kritik har också kommit från arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) som säger att det är ”djupt olämpligt” men att Liberalerna inte kommer att rösta för att ersätta Jomshof.

”Ingen som kan peka på sakfel”

Statsminister Ulf Kristersson kommenterade inlägget i Agenda och sa att alla, inklusive Jomshof, bör tänka på hur de uttalar sig, samt att han är ”kritisk till människor som utnyttjar en situation och sprider hat som är farligt för Sverige”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är inte statsministerns uppgift att ställa krav på andra partiers medlemmar” – Hör statsministern om hans samtal med Jimmie Åkesson (SD) i klippet. Foto: TT

Jomshof håller inte med om att säkerhetsläget skulle äventyras på grund av en enskild riksdagsledamots åsikter. Han framhåller att han inte ångrar något han skrivit och menar att han bara försvarat yttrandefriheten.

– Det finns ingen som kan peka på sakfel i det jag säger. Det tycker jag är intressant, för det jag säger är ju sant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.