Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska vi kunna köpa nya bensinbilar 2035? Det är en av de frågor som skulle kunna ändras med det nya parlamentet – se videon för fler områden som debatteras. Foto: SVT

Så påverkas politiken av EU:s valresultat 2024

Publicerad

Efter en valrörelse som fokuserat på allt från klimat och migration till epa-traktorer och bensinbilar är det nu dags för politikerna att omsätta sina löften till verklighet.

Men hur kommer väljare att märka förändringen?

På grund av att EU-politiken styrs mycket av förhandlingar, också mellan parlamentet och medlemsstaterna, så är det svårt att säga exakt hur det nya parlamentet kommer att påverka.

Men att högern, främst genom den konservativa EPP-gruppen, gick framåt kommer att ge effekt. Hur mycket beror lite på vilket inflytande som de mer radikala högergrupperna ECR och ID får, menar Nicholas Aylott chef för Europaprogrammet på Utrikespolitiska institutet och docent i statsvetenskap på Södertörns högskola.

EU-val 2024

– Det beror på vilket typ av konstellation som bildas, säger han.

Men att vänsterkanten backar och tappar mandat i parlamentet kan ändå påverka ett par områden – på sikt.

– Det blir troligen en mindre ambitiös miljöpolitik, säger Nicholas Aylott.

Hör hur tre stora valfrågor kan komma att påverkas: Klimatet, säkerheten/Ukraina och migrationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet