Ett provtagningstält har satts upp utanför Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg som en extra säkerhetsåtgärd. Foto: Mikael Fritzon/TT / Adam Ihse/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så kartläggs de smittade svenskarna – i jakten på andra drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen bekräftades fem nya fall av coronavirus i Sverige. Nu kartläggs de smittade personernas kontakter och resor i jakten på andra som kan vara drabbade.
– Har man befunnit sig inom två meter från de smittade finns det en risk, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Mannen i 30-årsåldern konstaterades på onsdagen vara smittad av det nya coronaviruset. Två personer som hade haft kontakt med mannen testade positivt dagen efter.

Därför kartläggs nu mannens kontakter under flygresan från Milano till Stockholm och tågresan vidare till Göteborg. Smittskyddet försöker kontakta alla personer som har suttit två rader framför, bakom eller vid sidan av mannen.

Men hur går egentligen smittspårningen till i detalj? Signar Mäkitalo är smittskyddsläkare i Region Gävleborg.

– Man börjar med att fråga vilken dag patienten blev sjuk och tar reda på vad personen gjorde då. Sedan går man igenom dag för dag och identifierar personer som har varit nära patienten och tar kontakt med dem.

”Följer lökringsprincipen”

Enligt Signar Mäkitalo söker man människor som har befunnit sig inom två meters avstånd från den smittade under den period som personen har haft sjukdomssymptom.

– Det finns studier från flygplan där vi har tittat på folk med tuberkulos, som verkar smitta på ungefär liknande sätt. Där har vi sett att det är två rader fram och två rader bak som är intressanta. Hittar man ingenting på de personerna är det ytterst osannolikt att andra personer skulle ha fått det, säger han och fortsätter:

– Ibland kan man utvidga av olika skäl, ibland inte. Man följer lökringsprincipen.

Undersöker närmaste kretsen

Med lökringsprincipen menar Signar Mäkitalo att de börjar med att undersöka den närmaste kretsen runt den smittade, de som har umgåtts mest med personen.

– Hittar man någon som är smittad där kan man gå till ringen utanför, de som patienten har träffat lite mindre. Men hittar man ingen i nästa ring kan man avbryta.

Bedömer smittskyddet att det finns risk att en person är smittad har de nära kontakt med personen i 14 dagar.

– Man kommer överens om de kan jobba eller inte och om de får symptom ska de kontakta oss omedelbart, säger Signar Mäkitalo.

31 januari: En kvinna i Jönköping

Kvinnan, som hade vistats i det drabbade Wuhanområdet i Kina, var den första som testade positivt för det nya coronaviruset i Sverige.

26 februari: En man i Göteborg

Man i 30-årsåldern som insjuknade tre dagar efter att ha kommit hem från en resa i norra Italien.

27 februari: En kvinna i Uppsala

Smittades av coronaviruset i samband med ett en utlandsresa till Tyskland.

27 februari: Tre personer i Västra Götaland

Två av personerna har haft nära kontakt med mannen som testade positivt den 26 februari. Den tredje smittades under en resa i norra Italien.

27 februari: En kvinna i Stockholm

Smittades under en resa i Iran och vårdas nu på Karolinska universitetssjukhuset.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.