En ny undersökning visar att många av Sveriges kommuner har lång väg kvar i arbetet att anpassa sig till ett förändrat klimat. ”Det är anmärkningsvärt”, säger Hanna Matschke Ekholm, expert på klimatanpassning. Foto: TT/SVT

Så pass rustade är Sveriges kommuner för klimatförändringarna

Uppdaterad
Publicerad

Många av Sveriges kommuner har knappt påbörjat klimatanpassningsarbetet – medan ett fåtal har kommit väldigt långt.

– Om man inte har börjat är det hög tid att komma igång, säger Hanna Matschke Ekholm, expert på klimatanpassning.

Enligt en ny undersökning från IVL Svenska miljöinstitutet råder stora skillnader i hur landets kommuner förebygger negativa effekter av klimatförändringar som till exempel skogsbränder, värmeböljor, skyfall och översvämningar.

– Utmaningen är att avsätta resurser och finansiera åtgärderna, säger Hanna Matschke Ekholm, expert på klimatanpassning och projektledare på IVL Svenska miljöinstitutet.

Kusten och klimatet

Lomma är bäst i klassen

På första plats hamnar Lomma kommun, strax före Norrköping. Ängelholm, Söderhamn, Skövde, Kristianstad och Arvika delar tredjeplatsen.

Majoriteten av kommunerna rör sig framåt i klimatanpassningsarbetet – men med stor variation. Uppemot hundra kommuner når inte upp till hälften av maxpoängen i undersökningen.

Kommunrankning 2021

1. Lomma (32,5 av 33 poäng)

2. Norrköping (32 av 33 poäng)

3. Ängelholm, Söderhamn, Skövde, Kristianstad, Arvika (31,5 av 33 poäng)

Kartläggningen genomförs av IVL Svenska miljöinstitutet och branschorganisationen Svensk försäkring med syftet att få fler kommuner att arbeta strategiskt med klimatanpassning.

Enkäten skickades ut till landets samtliga 290 kommuner under våren 2021. Totalt svarade 180 kommuner på enkäten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kusten och klimatet

Mer i ämnet