Forskning visar att kött är en av de största klimatbovarna – men många svenskar tror inte att deras matvanor påverkar klimatet. Foto: TT

Så påverkar ditt köttätande klimatet – och så kan du förändra ditt matutsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna äter för mycket kött. Det är både forskning och myndigheter överens om. Deras tips är alltså: Ät mindre kött!

Men det betyder inte nödvändigtvis att alla plötsligt ska bli veganer.

– Vi kan alla se över hur mycket kött vi äter och om vi kan variera vår kost, säger klimatforskaren Eva Lövbrand.

En stor del av alla svenskar tror inte att deras köttätande påverkar klimatet visar en ny undersökning från Novus – samtidigt finns mycket forskning som visar att kött är en av de största klimatbovarna.  

Bland annat Naturvårdsverket menar att det krävs mer resurser för att föda upp djur jämfört med att odla spannmål, grönsaker eller frukt. Hur många djur man har, hur de föds upp och var i världen det sker påverkar också.   

Sverige möts
Foto: Privat

– Att producera kött tar mer land i anspråk och genererar mer utsläpp. Som konsument kan man fundera över hur mycket, vilken typ och var köttet kommer ifrån, säger Eva Lövbrand, lektor vid Linköpings universitet. 

Så kan du påverka

En stor studie publicerad i vetenskapstidskriften Lancet visar att om man vill man minska påverkan på miljön är det enskilt mest effektiva sättet att undvika kött och mejeriprodukter. 

– Köttkonsumtionen per capita måste gå ner, säger Beatrice Crona, miljöforskare vid Stockholms universitet och Kungliga vetenskapsakademin och en av författarna bakom studien.  

Foto: Stockholm Resilience Centre

Samtidigt säger hon att det inte betyder att alla ska bli vegetarianer.    

– Man behöver inte ha inställningen att vi inte ska ha något kött alls. Allt kött är inte lika, till exempel är kött från djur som naturbetat i Sverige mycket bättre än importerat. 

”Måste till stora förändringar”

Både Beatrice Crona och Eva Lövbrand poängterar att den enskildes val kan göra stor skillnad – men att man inte kan förvänta sig att konsumenterna ska lösa problemet.  

 – Visst är vi alla ansvariga för våra val, men i klimatdebatten får den enskilde individen för stort ansvar. För att hålla den globala uppvärmningen under två grader krävs en omfattande samhällsomställning mot mer hållbara transport-, energi- och produktionssystem. En sådan omställning kräver modiga och långsiktiga politiska beslut, säger Eva Lövbrand. 

Vill man som privatperson minska sina matutsläpp behöver det inte vara särskilt krångligt. Både Livsmedelsverket och Naturvårdsverket tipsar om att man bör välja mindre portioner, som är ekologiskt eller svenskt naturbeteskött, eller byta ut några kötträtter i veckan mot vegetariska alternativ. 

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts sajt.

FAKTA: KÖTT OCH MILJÖ

  • Djurproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser  
  • Vilken sorts kött du köper påverkar miljömålen om en giftfri miljö, ett rikt odlingslandskap, ett rikt växt- och djurliv samt begränsad klimatpåverkan 
  • Nöt och får, som är idisslande djur, orsakar på grund av sin fodersmältning särskilt stora utsläpp av växthusgaser  
  • Nötkött orsakar cirka 23-39 kg växthusgaser/kg kött (utan ben) 
  • Lammkött orsakar cirka 13-22 kg växthusgaser/kg kött (utan ben) 
  • Gris och kyckling orsakar betydligt lägre utsläpp än nöt och får 
  • Gris orsakar cirka 5-8 kg växthusgaser/kg för kött och (utan ben) 
  • Kyckling orsakar cirka 2-3 kg växthusgaser/kg för kycklingkött (utan ben)  

FODER 

  • Fodret står för en relativt stor del av köttproduktionens utsläpp av växthusgaser, särskilt för kyckling och gris 
  • Odlingen av soja till proteinfoder har ökat kraftig de senaste 20 åren. Om odlingen sker på avskogad, ny mark frigörs stora mängder kol som varit bundet i marken, vilket påverkar klimatet negativt 
  • Betande djur kan hålla marker öppna, som annars skulle växa igen. Det kan vara bra för den biologiska mångfalden, särskilt om djuren har betat naturbetesmarker 

Källa: Livsmedelsverket 

Här kan du läsa mer om kött och miljö: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/miljosmarta-matval2/kott 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts

Mer i ämnet