Foto: TT

Så kan du lägga om pensionssparandet

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av tio svenskar pensionssparar. Är du en av dessa och utnyttjar rätten till avdrag för detta sparande är det hög tid att se om ditt hus. I januari försvinner det mesta av denna avdragsrätt, och om ett drygt år är den borta helt och hållet.

– Nu på sistone så märker vi hur våra kunder har koll på att det är någonting som händer, men inte exakt vad det är som händer, säger Nathalie Chamoun, som jobbar som privatrådgivare på Swedbank.

Det som händer är att maxbeloppet för avdraget för pensionssparande minskar och minskningen är rejäl. Från 12.000 kronor i år, sjunker det till 1.800 vid årsskiftet.

Läget efter valet 2014

Moroten försvinner

År 2016 så är tanken att avdragsmöjligheten försvinner helt. Det innebär dels att moroten till denna form av sparande försvinner och att det för den enskilda individen inte är ett alternativ till sparande för den framtida pensionen.

– Bara för att man tar bort avdragsrätten så vill ju inte vi att kunderna ska sluta spara. Är det så att man har sparat tidigare så ska man fortsätta, men då får man välja andra alternativ. Ett är det så kallade investeringskontot, säger Nathalie Chamoun.

För många är det krångligt att sätta sig in i alla alternativ. Grovt sett kan man säga att det är de traditionella valen som man står inför.

Så kan man spara

Antingen kan man spara i aktiefonder, i vanliga sparkonton, eller kanske till och med i enskilda aktier. En annan variant är att amortera på sitt bostadslån för att på ålderns höst ha lägre boendekostnader att se fram emot. Inget alternativ är fel, det gäller att välja sin risk, och att göra det efter tycke, smak och riskbenägenhet.

I princip är den enda riskfria placeringen en amortering på huslån, eller ett räntesparande på en bank med insättningsgaranti.

Den som väljer fonder eller aktier kan däremot få en högre avkastning, men det finns ingen garanti för detta, och som alla vet, så kan aktier och fondplaceringar falla i värde på börsen.

I kvällens Aktuellt tar vi upp frågan med Anna Allerstrand, som är privatekonom på PTK och du kan chatta med henne på svt.se/nyheter med start klockan 21.30.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet