Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SD går om M i Valu – se reaktionerna Foto: SVT

Så reagerade partivalvakorna på SVT:s Valu

Uppdaterad
Publicerad

En suck av besvikelse hördes från Moderaternas valvaka på ett hotell i centrala Stockholm när prognosen från SVT:s vallokalsundersökning presenterades. Hos Sverigedemokraterna på Kvarnholmen i Nacka blev det det däremot klackarna i taket, då det ser ut som man tar över platsen som näst största parti. Likaså i Globenområdet, där miljöpartisterna kunde glädjas åt prognosen att de klarar riksdagsspärren med god marginal.

Valu, SVT:s vallokalsundersökning, har genomförts varje val sedan 1991 och presenteras när vallokalerna stängt. Undersökningen görs över hela landet och är normalt mycket träffsäker när det gäller att förutsäga valresultatet. Det är också därför den blir helt avgörande för stämningen på partiernas valvakor – blir det party eller gravöl?

Se de olika reaktionerna på Valu i klippen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet