Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Finlandskorrespondent och NRK:s Nordenkorrespondent om oron i Sveriges grannländer. Foto: Fredrik Sandberg/TT/SVT

Så reagerar Norge och Finland på gängvåldet i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska gängvåldet skapar debatter i både Norge och Finland – och det finns en oro att det sprids över nationsgränserna. I Finland ser man att det kriminella nätverket ”Dödspatrullen” tagit sig in i landets narkotikamarkand.

Det svenska gängvåldet debatteras i Norge och det finns en oro att det ska spridas till landet, säger NRK:s Nordenkorrespondent Joakim Reigstad i Morgonstudion.

– Det man fruktar som en ”game changer” är att norska ungdomar rekryteras av de svenska nätverken till att utföra brott i Norge, det är något helt nytt som norsk polis fruktar, säger han.

Den norska polisen vill se ett bredare samarbetet med den svenska polisen, där de delar underrättelseinformation. Även i Norge tittar de på om man ska ha strängare straff för ungdomar och kameraövervakning, säger Joakim Reigstad.

Skjutningar kan räknas på en hand

Även i Finland diskuteras gängvåldet och har varit en av de mest diskuterade frågorna de senaste dagarna. Liselott Lindström, SVT:s Finlandskorrespondent, menar dock att gängens utbredning behöver sättas i proportion till varandra.

– Det här ligger långt ifrån människors vardag här i Finland. Tittar man på skjutningar de senaste två åren som är kopplade till gängkriminalitet går de att räkna på en hands fingrar, säger hon.

Finska polisen uppger att det finns 150 personer som är med i gatugäng. Senaste åren har dock ungdomsvåldet ökat markant, uppger Seppo Kolehmainen, polisöverdirektör i Finland, i en tidigare intervju.

”Dödspatrullen” i finsk drogmarknad

Senaste dagarna har det även blivit en stor nyhet att det kriminella nätverket ”Dödspatrullen” ska ha tagit sig in i den finska narkotikamarknaden. Svensk och finsk polis ska ha samarbetat för att gripa ett flertal personer.

– Dödspatrullen ska ha distribuerat till finska gatugäng, det här är något man tar på väldigt stort allvar. I finska medier beskrivs ”Dödspatrullen” som ett extremt våldsamt gatugäng, säger Liselott Lindström.

Det har också lyfts kritik mot finsk polis, där kritiker menar att de inte tagit frågan på allvar de senaste åren.

– Polisen själva målar upp bilden att de ligger steget före och de nu informerar om gripanden de gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.