Peter Jutterström (M) och Ilan De Basso (S) deltar i diskussionerna om paketlösningen. Foto: SVT/Tengbomgruppen

Så ska dödläget kring arenan brytas

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om en ny fotbollsarena vid Jordbron i Jönköping har orsakat en hård politisk debatt om kostnaderna. Nu kan SVT avslöja att kommunledningen diskuterar ett paket med flera arenor för kultur och fritid, som ett sätt att lösa dödläget.

– Det blir ju ett sätt att krångla sig ur den, säger kommunalrådet Peter Jutterström (M).

Det har varit många turer under åren kring en framtida fotbollsarena i Jönköping. För drygt ett år sedan beslutade kommunfullmäktige om en arena vid Jordbron, för drygt en halv miljard kronor.

Bakom beslutet stod de rödgröna partierna i oppositionen med stöd av Sverigedemokraterna.

Val 2018 – #dinröst

Kostnaden har gjort att beslutet mött kritik från många håll, inte bara från den styrande alliansen.

Kritikerna har menat att det skulle komma att äta upp en stor del av allt investeringsutrymme i kommunen för lång tid framöver, trots att det finns många fler önskemål än just från fotbollen, och bland annat har Kristdemokraterna motionerat om att riva upp beslutet.

Diskuterar paketlösning

Men enligt uppgift till SVT Nyheter Jönköping pågår nu diskussioner bakom kulisserna mellan blocken om ett helhetspaket där alla arenaönskemål diskuteras. Något som skulle kunna vara ett sätt att ta sig ur beslutet.

Förutom fotboll framför allt friidrott och simning, men också en konsthall.

– Vi måste ju se till ekonomin sist och slutligen, och med de gigantiska investeringar det handlar om totalt sett så måste vi hitta en plan hur vi hanterar det, och gärna tidsätta de här olika momenten, säger Peter Jutterström (M).

Förhoppningen är att få fram en tidtabell för var pengarna ska läggas under de kommande åren och att beslutet ska stå fast oavsett politisk majoritet i kommunen.

Platsen inte löst ännu

Men den stora frågan om var fotbollsarenan då hamnar, den vågar ingen svara på ännu. Tills vidare gäller beslutet från januari 2017.

– Är man med i den typen av samtal måste man vara beredd att kompromissa, men vi har inte ett paket klart i dagsläget och därför är det svårt att säga exakt vad det kommer landa i, säger Ilan De Basso (S), oppositionsråd.

Men ni röstade ändå ja för Jordbron, är detta ett försök att ta er ur det här beslutet utan att tappa ansiktet innan valrörelsen börjar?

– Nej det är det inte. Det är inte så vi betraktar det, utan det är mer att vi är angelägna om att få investeringarna genomförda, säger han.

Före sommaren

Förhoppningen att ha ett förslag klart före sommaren, så att frågan är avklarad före valet.

– Jag tycker att en sån här fråga blir konstig att släpa med sig i valrörelsen. Det är bättre att vi gör en uppgörelse, så får vi bort det och kan i tala om andra mer ideologiskt knutna frågor, säger Peter Jutterström (M).

FAKTA: Arenafrågan i Jönköping

  • Platser för arenan som diskuterats: Jordbron, Stadsparken, Råslätt och Elmia.
  • Beslut om Jordbron togs i fullmäktige 26/1 2017. S, MP, V och SD röstade för. Övriga röstade mot.
  • Motion om att riva upp beslutet och satsa på Stadsparken från KD 8/11 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet