Politiska oenigheten i arenafrågan kostar skattebetalarna mångmiljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det finns ett beslut att bygga en ny fotbollsarena på Jordbrovallen i Jönköping så är saken fortfarande inte avgjord. Politikerna vacklar i frågan samtidigt som flera miljoner av skattebetalarnas pengar just nu går till att undersöka marken på området.

För ett år sen togs kommunfullmäktige beslutet att det ska byggas en ny arena på Jordbron. Men under den senaste tiden har flera politiker börjat vackla i frågan. Och i höstas lämnade Kristdemokraterna in en motion där partiet vill skrota beslutet och istället rusta upp Stadsparksvallen, enligt det förslag som partiet stått bakom sedan tidigare.

– Jag hoppas ju att förnuftet ska segra tillslut, att folk inser att det är bättre att lägga pengarna på en billigare arenalösning för att få resurser till välfärden. Jag tycker att det känns som att en del politiker är beredda att tänka om. Vi har hela tiden varit emot att bygga på Jordbron, en del av dem som var för tror jag nu inser att det var ett mindre genomtänkt beslut, säger Andreas Sturesson kristdemokratiskt kommunalråd i Jönköping.

Val 2018 Jönköping

Den här frågan har ju diskuterats under en lång tid och nu när det finns ett beslut vill ni riva upp det, vad tänker du kring det?

– Jag förstår de människor som är kritiska till att det här har tagit så lång tid. Det kan dock inte motivera att man gör en orimlig investering, jag tycker inte att man kan försvara investeringen på Jordbron, säger Andreas Sturesson.

Markarbete för mångmiljonbelopp

Samtidigt pågår arbetet för fullt med att förbereda bygget av den nya arenan vid Jordbron. Hittills har det kostat skattebetalarna över 6,5 miljoner kronor. En siffra som kan komma att fördubblas innan bygget ens har startat. Skulle det sedan visa sig att arenan inte byggs på Jordbron är det flera miljoner kastats i sjön.

– Pengarna tickar ju iväg naturligtvis. Men en stor del av de utredningarna som görs där nere kan användas också om vi skulle använda en annan plats. Men i och med att vi sitter i överläggningar så tycker jag att vi ska göra det innan vi går vidare, Mona Forsberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Jönköping.

Men borde man inte kunna stoppa allt arbete nere på jordbron tills ni vet vad det blir för lösning?

– Om du går in och stoppar det tillfälligt så tickar det iväg pengar i alla fall. Dessutom så försenas arbetet ytterligare med tre, fyra månader, säger hon.

Gemensam lösning

Flera av de politiska partierna sitter nu i samtal för att hitta en gemensam lösning. I mars ska frågan upp i kommunfullmäktige. Först då kan det bli aktuellt att riva upp beslutet, eller inte.

– Jag hoppas och tror att man kan hitta en bred lösning och en bred lösning är större än alliansen. Alliansen har ingen egen majoritet och en arena som man nu bygger ska stå där under en väldigt lång tid och det är bra att man i så fall har ett större politisk stöd för det än bara alliansen, säger Andreas Sturesson.

Och Mona Forsberg håller med om att fler måste samarbeta.

– Alla kommer inte vara helt överens utan det handlar om att ge och ta men att så många partier som möjligt är överens, säger hon.

För då kan ni stå fast vid besluten sedan?

– Ja då kan vi inte vackla fram och tillbaka. Jag tycker att det är tragiskt att det tar såhär lång tid innan vi får ett hållbart beslut. Min ambition och förhoppning är att vi ska ha ett beslut i mars månad, säger hon.

När finns det en ny arena i Jönköping?

– Vi har ju sagt 2020 så vi håller tummarna för att det blir så, säger Mona Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Jönköping

Mer i ämnet