Foto: SVT

Uppgörelsen hotar allianssamarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas Anna Mårtensson, Centerns Ann-Mari Nilsson Kristdemokraternas Andreas Sturesson är besvikna över att Moderaterna och Socialdemokraterna har gjort upp om att bygga en nya arena på Jordbrovallen.

– Egentligen är jag inte överraskad. Det har varit ständiga uppgörelser mellan S och M på senare tid och det har vi påtalat på de möten som vi haft, säger Anna Mårtensson.

Läs också: Moderaterna: Måste ha en arena värd namnet

Kommunalrådet Ann-Mari Nilsson (C) fick reda på överenskommelse mellan S och M i lokala medier i morse.

– Det kom plötsligt, jag är mest förvånad.

De båda menar att frågan har stor påverkan på kommunens budget och att man därför inom alliansen – där Moderaterna, Liberalerna, Kristemokraterna och Centerpartiet ingår – borde göra upp i frågan.

– För mig är det inte först och främst en arenafråga, utan en samarbetsfråga. Hur man styr kommunen. Man kan ju inte göra uppgörelser med den som passar bäst för stunden, säger Anna Mårtensson.

Även kommunalrådet Andreas Sturesson (KD) fick en chock i morse.

– Jag är förvånad och besviken. Ett koalitionssamarbete innebär att man måste vara varsam, man är ett lag.

Hot mot alliansen

Nu kommer Moderaternas agerande att tas upp till diskussion inom alliansen.

Riskerar allianssamarbetet i Jönköping att spricka nu?

– Sådan diskussioner får vi ha internt inom alliansen, säger Ann-Mari Nilsson.

Inte heller Andreas Sturesson vill spekulera kring om alliansens samarbete nu riskerar att spricka.

– Det vill jag inte spekulera kring och interna diskussioner inom alliansen kommer vi även i fortsättningen att hålla internt.

Han och Ann-Mari Nilsson har inte sett stadskontorets yttrande i arenafrågan.

– Det skulle vi få i morgon var det sagt, i min mejlkorg finns inget sådant. I min värld inväntar man ett underlag, sedan diskuterar man inom alliansen hur man ska agera, innan man presenterar hur vi ska gå vidare, säger Andreas Sturesson.

Även Ann-Mari Nilsson vill först ha sett stadskontorets yttrande innan hon uttalar sig om Centerns syn i arenafrågan.

Stor investering

Liberalerna har sedan rapporterna kom om att ett arenabygge vid Jordbrovallen kan bli betydligt dyrare än beräknat velat lyfta fram sitt gamla förslag att bygga en arena på Råslätt.

Andreas Sturesson är mycket kritisk till uppgörelsen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i arenafrågan.

– Det är stora pengar det handlar om, det funderar man inte över i en kvart. Det måste man smälta. Inom ramen för budgeten måste vi ju också hantera välfärden i kommunen och hantera driften av den nya arenan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.