Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kam Air, som svenska polisen planerar att använda, är svartlistat av EU på grund av bristande säkerhetsstandard.Tidigare har bolaget även varit svartlistat av USA, då på grund av misstankar om att flygbolaget fraktat stora mängder narkotika.

Så ska polisen få fler utvisade till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Afghanistan är ett av de länder som Polismyndigheten inte kan verkställa utvisningar till. Med hjälp av ett svartlistat flygbolag och en resa via Uzbekistan tror sig polisen ha hittat en lösning för att få flera dömda afghaner att lämna Sverige.

Den som saknar svenskt medborgarskap och begår grova eller upprepade brott kan enligt svensk lag dömas till utvisning. Just nu hanterar polisen omkring 800 sådana ärenden. Men långt ifrån alla går att verkställa. 

Till Afghanistan, som sedan 2021 styrs av talibanerna, saknas diplomatiska förbindelser vilket gör det omöjligt för Sverige att tvångsutvisa dömda brottslingar dit.

Svartlistat flygbolag till Afghanistan

Inte heller brottsdömda afghaner som själva gått med på att lämna Sverige har kunnat utvisas, eftersom det varit svårt att resa in i Afghanistan. Men nu tror sig polisen ha hittat en lösning, genom att använda sig av ett svartlistat flygbolag.

– Om intresse finns köper vi en flygbiljett. Vi flyger tillsammans till Uzbekistan och ser till att de går ombord på planet till Kabul, säger Mats Berggren, polismästare.

Det afghanska flygbolaget som polisen planerar att använda, Kam Air, är svartlistat av EU på grund av bristande säkerhetsstandard, vilket betyder att de inte får verka inom unionen. Tidigare har bolaget även varit svartlistat av USA, då på grund av misstankar om att flygbolaget fraktat stora mängder narkotika.

– Överlag är det svårt och kanske betingat med lite högre risk att resa i de här regionerna än inne i EU. Vi har gjort en riskbedömning och kommit fram till att det är tillräckligt säkert, säger Mats Berggren.

Handlar om ett fåtal personer 

Polismyndigheten hoppas att resan ska kunna genomföras inom kort. Tolv personer kommer få frågan i närtid, och hittills har ett fåtal tackat ja. Flera andra avtjänar nu sina straff och kan bli aktuella längre fram.

– Det här är små tal, men vi tycker ändå att varje fall är viktigt utifrån att de är brottsutvisade, säger Mats Berggren.

Så funkar utvisningsdomar

En person som inte är svensk medborgare och begår allvarlig eller upprepad brottslighet kan i vissa fall utvisas. Det kan bli aktuellt om det finns tidigare domar eller en risk för återfall i brott.

Även utan tidigare domar kan utvisning vara aktuellt men då om man döms för brottslighet med ett straffvärde på minst sex månaders fängelse. I vissa fall krävs ännu allvarligare brott eller en ännu påtagligare återfallsrisk för att utvisning ska vara ett alternativ.

Frågan prövas av domstol efter begäran från åklagare. 

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.