Media på plats i området runt Färila i samband med en av skogsbränderna i somras. Foto: Foto: Erik Simander / TT

Så skötte sig medierna under sommarens bränder

Publicerad

Under sommarens skogsbränder gav SR:s P4 och SVT den bästa informationen om bränderna och deras utveckling. Det visar en undersökning från Novus.

Public services bevakning av sommarens bränder får högt betyg. När det brann kraftigt i skogarna på flera håll i Sverige under sommaren så fick många svenskar sin information främst genom radio, tv och genom digitala nyhetstjänster.

Boende i de drabbade områdena uppger att SR:s P4 och SVT:s sändningar gav den bästa informationen som de har litat mest på. Det visar en undersökning från analysföretaget Novus, som beställts av SVT och Sveriges Radio.

Även lokaltidningar och TV4 får ganska höga betyg. MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap) kommer på femte plats när boende i de branddrabbade områdena har rankat vilka de litat mest på under bränderna.

Utanför de drabbade områdena har allmänheten litat mest på SVT och TV4.  Flashback och Fria Tider är de källor som publiken litat minst på.

Viktig roll för public service

Ungefär sju av tio bland de boende i drabbade områdena tycker att SVT och P4 rapporterat på ett bra sätt om bränderna. Drygt varannan av de boende var nöjda med myndigheternas rapportering. 

– Resultaten av undersökningen visar på den viktiga roll public service, och i Sveriges Radios fall speciellt de lokala kanalerna i P4 spelar i ett akut läge då vikten av korrekt, sann och snabb information är som störst, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö, enligt ett pressmeddelande.

”En samlande kraft”

Även SVT:s vd Hanna Stjärne är glad över publikens fina omdömen.

– Undersökningen bekräftar att vid stora nyhetshändelser, då söker man sig till public service. 

– SVT finns på 34 platser runt om i landet, och skapar tillsammans med Sveriges Radio ett finmaskigt nät som kan fånga upp röster från många håll och fungerar som en samlande kraft. Det är särskilt viktigt när samhället sätts på prov.

Här hittar du hela undersökningen från Novus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet