Så smugglas tonvis med narkotika in i Sverige – stor kartläggning av grovt kriminella

Uppdaterad
Publicerad

I en ny rapport har polisen granskat narkotikaimport och otillåten påverkan i Sverige, med hjälp av det gigantiska Encrochat-materialet.

Kartläggningen visar att långt mer narkotika än vad man tidigare trott smugglas in i Sverige – uppemot 150 ton årligen. Dessutom har grovt kriminella i ett 40-tal fall försökt utöva påtryckningar mot bland andra statliga tjänstemän.

I fjol hackade fransk polis krypteringstjänsten Encrochat, och fick därmed tillgång till mängder av kommunikation mellan yrkeskriminella. Svensk polis fick tillgång till materialet – och har med hjälp av det frihetsberövat över 230 personer.

Polisens nationella operativa avdelning, Noa, har i en rapport analyserat stora delar av kommunikationen mellan de kriminella. Rapporten riktar in sig på två delar i den organiserade brottsligheten: narkotikasmuggling och otillåten påverkan. Mycket av det som framkommit bekräftar det polisen tidigare trott – men det finns överraskningar.

– Det är framförallt narkotikamarknaden som är betydligt mer omfattande än vad tidigare studier har visat, säger Linda H Staaf, underrättelsechef vid Noa.

”Industriell skala”

Noa skriver i rapporten att narkotikasmugglingen ”bedrivs i en närmast industriell skala” – man uppskattar att mellan 100 och 150 ton narkotika förs in i Sverige varje år, främst via godstrafik.

Totalt 84 centrala aktörer för narkotikasmugglingen har identifierats. De är män, de flesta 30-39 år, och de finns huvudsakligen i Stockholm, Göteborg och Malmö. Men det finns också internationella organisatörer som befinner sig i utlandet. Några av de kriminella nätverken har egen produktion i Spanien, där stora mängder cannabis odlas för den svenska marknaden.

Påtryckningar mot tjänstemän

I rapporten granskas också hur grovt kriminella på olika sätt har kopplingar till tjänstemän, advokater, poliser och politiker. Totalt har man funnit ett 40-tal fall av så kallad otillåten påverkan, både försök och fullbordade brott.

En grupp som förekommer frekvent är banktjänstemän, som på olika sätt hjälper kriminella att begå brott. Exempelvis beviljas stora lån till kriminella. En av de bankanställda uppges ta 450 000 för att bevilja ett lån på 3,5 miljoner kronor.

Korruption utreds

Även statliga och kommunala tjänstemän finns i materialet.

– Det här är allvarligt och därför är det oerhört viktigt att både offentlig förvaltning och den privata sektorn arbetar med att öka kunskapen och höja säkerhetsarbetet, säger Linda H Staaf.

Flera brottsutredningar har inletts gällande otillåten påverkan.

– I samtliga fall där det finns anledning att anta att brott är begångna inleds förundersökning.

Så smugglas narkotikan till Sverige

Uppskattningsvis 100 till 150 ton narkotika förs in i Sverige varje år, fördelat på cirka 850 storskaliga smugglingsförsök. Cannabis står för merparten av smuggelgodset. Hasch utgör 52 procent, marijuana 22 procent, kokain 12 procent, amfetamin 11 procent och övriga preparat 3 procent.

Flera av de svenska aktörerna finns i Spanien. Vissa har direktkontakt med producenterna, medan andra själva har en produktion. Svenska aktörer bedöms odla cannabis i ”industriell skala” i Spanien.

Merparten förs in via Öresundsbron genom godstrafik. En mindre andel av narkotikan skeppas vidare till grannländerna, främst till Norge.

Noa uppskattar att verksamheten omsätter 10 till 12 miljarder kronor årligen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.