Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det viktigaste är att planera” – se hur Annifrid budgeterar varje vecka. Foto: SVT

Studenten Annifrid sparar flera tusenlappar varje månad

Uppdaterad
Publicerad

Det är dyrtider. Inte minst för studenter, som inte ens har så mycket pengar till att börja med.

Men 26-åriga juriststudenten Annifrid Huhtala menar att man kan spara pengar ändå – det enda som krävs är riktigt bra planering.

Annifrid Huhtala pluggar juridik i nästan fyra och ett halvt år och är van att röra sig med små medel. Hon har tagit fullt studielån under tiden och har ett extrajobb vid sidan av studierna på Stockholms universitet.

– Annars hade det varit nästan omöjligt att gå runt så som läget är nu, säger hon.  

För lite mer än ett år sen började Annifrid Huhtala reflektera över ekonomi. Då hade hon inga pengar sparade.

– Men efter jag började tänka på min ekonomi och tog tag i min planering så har det helt plötsligt öppnats ett utrymme för sparande.

“Sparar små summor – men oftare”  

Inför det nya året bestämde sig Annifrid Huhtala för en “ekonomisk cleanse” som hon dokumenterar på sitt Tiktok-konto ”enkelprivatekonomi”. Till sin hjälp har hon designat en sparkalender som hon fyller i varje dag.

– Jag kände att det saknades ett forum för yngre som vill lära sig mer om grunderna i sparande och enkel privatekonomi. Så jag tänkte att “det här kan jag väl filma” och fick jättebra respons. Det verkar verkligen finnas en publik för sådant just nu.

Men trots den utförliga planeringen säger Annifrid Huhtala att det viktigaste inte är summorna i sig.

– Jag var så trött på att inte veta var pengarna gick varje månad, en utelunch här, en kaffe där och nya kläder till varje fest. Jag sparar mest för att ha råd till sådant jag verkligen vill göra. Och vissa gillar att lägga undan en stor summa varje månad, för mig funkar det bättre att spara små summor oftare.

I dag sparar hon mellan 5 000 och 8 000 kronor varje månad från sin inkomst på ungefär 18 000 kronor.

– Det behöver inte vara stora summor eller samma summa varje månad. Det viktigaste är att vara medveten om sin konsumtion och få in rutinen att spara.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.