Så ”svemestrade” svenskarna 2020

Publicerad

Svemester-sommaren 2020 har svenskarna till stor del spenderat på stranden – men även fjällvandring har fått sig ett uppsving.

– Det har varit populärt sedan ett par år tillbaka, men i år är det ännu fler som vågat pröva på, säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare på Svenska Turistföreningen (STF).

Utomhusaktiviteter överlag är det som präglat sommaren då de allra flesta svenskar tillbringat semestern i Sverige.

Stränderna har utan tvekan varit de mest populära platserna, enligt Maria Ros Hjelm, men även Jämtlandsfjällen och andra vandringsleder som ligger relativt långt ner i landet har haft många besökare.

– Det handlar om att det är relativt lätt att ta sig upp. Ännu längre norrut, då har det varit lite tuffare, säger Ros Hjelm i SVT Morgonstudion.

Även klassiker som Österlen och Skåne överlag har haft många besökare.

Inte fler till antalet

Trots att de flesta valt att förlägga sin semester hemma i Sverige har STF:s medlemmar ändå märkt av en minskning vad gäller övernattande gäster. Orsaken är dels att många hotell och vandrarhem tvingas spärra av rum för att göra vistelsen mer coronasäker för gästerna.

– Man har inte kunnat sälja lika mycket som tidigare, helt enkelt, säger Ros Hjelm.

”Vinnarna” enligt henne har varit de boenden som legat nära vandringsleder.

Ska sälja in udda resmål  bättre

Väldigt många har också valt att stanna i sitt eget närområde.

– En sak som vi som jobbar inom turismen har märkt den här sommaren är att vi måste bli bättre på att lyfta de lite annorlunda resmålen – destinationerna dit inte alla åker, säger Maria Ros Hjelm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.