ASAP Rocky (th) lämnar Stockholms tingsrätt i bil efter det att domstolen meddelar att han inte förblir häktad. Foto: Naina Helén Jåma/TT

ASAP Rocky och medåtalade släpps ur häktet

Uppdaterad
Publicerad

En rättegång som försvaret beskrev som “en cirkus” tog i dag slut efter tre dagars förhandlingar. På fredagen vid lunchtid stod fans utanför Stockholms tingsrätt med ASAP Rockys musik på högsta volym på sina telefoner och skanderade “fria Rocky”.

Rättegången mot misshandelsåtalade artisten ASAP Rocky och två personer ur hans turnésällskap drog ut på tiden redan innan den hade dragit igång. Den sista dagen började därför med förhör av vittnen, vilket skulle ha skett redan på torsdagen.

Ändrade vittnesmål om glasflaska

Två flickor som var med vid händelsen berättade att de inte såg målsäganden utöva våld mot livvakten, men åklagaren blev något ställd när en av dem ändrade sitt vittnesmål om glasflaskan. Till skillnad från tidigare, menade hon nu att hon inte hade sett en flaska krossas mot målsägandens rygg. Hon säger att polisförhöret skiljer sig från tidigare uppgifter på grund av ett missförstånd.

Även artistens livvakt dök upp i rätten idag och berättade om bråket med målsäganden. Eftersom försvaret hävdar att ASAP Rocky kom till livvaktens undsättning genom att kasta målsäganden till marken, fick vakten förklara vem som är vems livvakt. 

– Om han inte hade ingripit hade du kunnat hantera situationen själv? undrade försvarsadvokaten Slobodan Jovicic.

– Nej, för jag vet inte vad killarna hade i sina händer, svarade livvakten som också sa att han hade svårt att hålla koll på målsäganden och hans kompis samtidigt.

”Han bör dömas för kastet”

Åklagare Daniel Suneson har yrkat på sex månaders fängelse. Enligt honom är det inte tal om självförsvar, bland annat för att de åtalade hade flera tillfällen att på andra sätt ta sig ur situationen. Han vill dessutom att artisten straffas hårdare än de övriga.

– Min uppfattning är att Rakim Mayers ska dömas något hårdare eftersom han bör dömas för kastet, sa han.

Hade med sig glasflaska i rättssalen

Rättegången har kretsat kring flaskor och avslutades med en när Jovicic innan sitt slutanförande la en rejäl grön flaska bredvid ordförande och uppmanade rätten att lyfta den. Enligt honom är det en flaska liknande den som låg krossad på brottsplatsen och kan ha använts i bråket.

– Det enda stödet för att målsäganden skulle ha fått en flaska i huvudet är målsägandens egen berättelse, sa Jovicic.

Försvaret hoppas nu att rätten ska anse det orimligt att en person som träffas med en så stor flaska endast får de mindre skador som målsäganden enligt läkarintyg fått.

ASAP lämnar landet

Under fredagen vittnade två flickor som var med vid händelsen, men även ASAP Rockys livvakt vittnade. Efter förhandlingarna avslutades meddelades det att ASAP Rocky och de medåtalade släpps i väntan på dom, som kommer den 14 augusti. På bilder syns hur ASAP Rocky ler i ett fordon precis innan det rullar iväg.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska han han nu vara på väg att lämna Sverige i ett privatjetflygplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.