Många bestämmer sig för att separera för att man föreställer sig att man får ett bättre liv, menar psykoterapeuten Anders Nyman. Arkivbild. Foto: TT

Parterapeuten: Så vet du att det är dags att separera

Publicerad

Det kan vara svårt att veta när det är värt att kämpa för en relation och när det faktiskt kan vara dags att gå skilda vägar. Psykologen och psykoterapeuten Anders Nyman berättar om några konkreta tecken på att relationen är på bristningsgränsen.

– Folk reagerar på en dålig relation som man gör när man blir stressad på jobbet. Det börjar dyka upp symptom. Man får svårt att sova och blir deprimerad. Man blir vresig och okontaktbar. Det är väldigt konkreta tecken, säger Anders Nyman.

Anders Nyman har hållit i många timmar parterapi och även skrivit en bok i ämnet, tillsammans med kollegan Allan Linnér. Ett tydligt tecken på att en relationen är i farozonen är enligt Anders Nyman att intresset för ens partner försvinner. 

– Att man slutar ställa frågor till varandra. Att man slutar vara intresserad, slutar visa empati, att man inte bryr sig om eller struntar i personen. Tänker att ”jag orkar inte med dig, eller orkar inte lyssna på dig”. Det är i de lägena människor går isär, säger Anders Nyman.

”Föraktet och ironin blir slagträn”

Öppna bråk och konflikter kan vara tydliga tecken på att relationen är på väg att gå åt skogen. Men Anders Nyman pratar också om känslan av ett förlorat vi, då man börjar tänka på varandra som den andre och stereotyper. 

– När man ser på varandra som ”du är alltid si och du är alltid så”. När föraktet och ironin blir slagträn, där man slår varandra i huvudet med föraktfulla kommentarer och spydigheter, det är då som det blir omöjligt att fortsätta leva med varandra i många fall, säger Anders Nyman.

Föreställer sig ett bättre liv

Han är dock noga med att dåliga beteenden kan brytas och signalerna kan få en att vakna upp och inse att det är dags att göra något för att rädda relationen.

– När man till slut bestämmer sig för att separera är det för att man föreställer sig att man får ett bättre liv egenhand, eller tillsammans med någon annan, säger Anders Nyman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.