Länder som konkurrerar med varandra genom att pressa ner företagsskatter och välfärden som blir lidande, enligt Socialdemokraterna. Foto: Christine Olsson / TT

Så vill S få slut på skattefusket

Uppdaterad
Publicerad

Många blir rasande av bara tanken på att det finns skattesmitare. På första maj meddelar nu Socialdemokraterna att partiet går till EU-val med att tvinga fram förändring inom tre huvudområden för att få stopp på skattesmitning. Detta skriver statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson i Aftonbladet Debatt.

Länder som konkurrerar med varandra genom att pressa ner företagsskatter och välfärden som blir lidande. Så ser verkligheten ut, menar statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson. Det skriver de i Aftonbladet Debatt.

Men nu ska det snart bli svårare att ”smita undan sitt ansvar”, hävdar i alla fall Socialdemokraterna. Detta genom att partiet vill införa förändringar på tre punkter: Skärpt lagstiftning, krav på registerföring och mer informationsdelning.

EU-valet 2019

Tre punkter

Den första punkten handlar om att Socialdemokraterna vill att länderna ska bedömas mot sin faktiska lagstiftning, istället för att komma lindrigt undan.

Den andra går ut på att försvåra till exempel penningtvätt med hjälp av register över vilka personer som står bakom ett företag och utövar den yttersta kontrollen.

Den tredje baseras på att Skatteverket ska få information om hur mycket skatt multinationella företag med verksamhet i Sverige betalar i andra länder – något som ska underlätta för att upptäcka skattefusk.

Enligt Socialdemokraterna kommer partiet även att agera tuffare mot illojal skattekonkurrens mellan EU-länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet