Statsminister Stefan Löfven (S) kliver in i ett av incidentberedskapens reserv JAS 39 Gripen på F17 i Kallinge den 3 juli 2017. Foto: TT

Sverige klättrar på vapenlistan

Publicerad

Försvarskoncernen Saab ökade sin försäljning under 2016 och blev ett av världens 30 största vapenföretag. Det visar Sipris nya rapport över de 100 största vapenföretagen i världen.

Saab är det enda svenska företaget på listan med de 100 största vapenföretagen i världen. Bolaget har klättrat från plats 33 till plats 30 mellan 2015 och 2016. Det är dock inga stora förändringar, enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri.

– Saab är ganska stabilt sedan fem till åtta år tillbaka. Det har funnits år då företaget varit lite större. Sådana svängningar är helt normalt i vapenindustrin. Jag ser inte det som ett trendbrott, säger Pieter Wezeman som är en av författarna till Sipris rapport.

Testpilot Marcus Wandt när Saab visar upp sin nya modell 39-8 Jas Gripen E i hangaren i Linköping i juli 2017. Foto: TT

Stridsflyg och radar

Försäljningen av stridsflygplanet Jas Gripen E till Brasilien och försäljningen av flygburet radarsystem till Förenade Arabemiraten bidrar till den ökade försäljningen. Men fortfarande är försäljningen till svenska staten viktigast, enligt Sipri.

Fakta om koncernen 2016

  • Vapenförsäljningen var 2.770 miljoner amerikanska dollar (2.626 miljoner 2015).
  • Vapnens andel av koncernens totala försäljningen var 83 procent
  • Vinsten blev 137 miljoner dollar
  • 15.470 anställda

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.